Polanski veruje poljskom pravosuđu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2015, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polanski veruje poljskom pravosuđu

Američki režiser poljskog porekla Roman Polanski kazao je danas u Krakovu da veruje poljskom pravosuđu da ga neće izručiti SAD i da ostaje u Poljskoj gde će snimati novi film.

"Podvrgao sam se proceduri izručenja. Imam poverenje u poljsko pravosuđe", kazao je danas na konferenciji za novinare u Krakovu slavni režiser čije izručenje traže SAD zbog seksa sa maloletnicom.

"Ako bi došlo do izručenja a nadam se da neće pošto na osnovu iskustava sa zahtevom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izručenje iz Švajcarske znam da ono ne bi trebalo da bude moguće, imao bih probleme", kazao je 81-godišnji Polanski.

Režiser je kazao da veruje da će se sve odvijati prema očekivanjima i planovima i njegovim i njegovih saradnika.

Polanskog je sinoć na osnovu zahteva iz SAD da ga Poljska izruči saslušalo nadležno tužilaštvo u Krakovu, a portparolka tužilaštva Boguslava Marčinjkovska saopštila je danas da će taj zahtev predati sudu na odlučivanje.

Marčinjkovska nije žele da kaže novinarima nikakve detalje sa saslušanja Polanskog.

Tužilaštvo u Krakovu saslušalo je prvi put Polanskog u oktobru, ali tada SAD nisu poslale zahtev za izručenje, već samo da Poljska režisera uhapsi pošto se krajem oktobra prošle godine pojavio na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi. Poljske vlasti to su odbile, režiser je saslušan i pušten pošto je obećao da će biti na raspolaganju poljskom tužilaštvu kad god ga pozove.

Poljsko tužilaštvo je 2010. povodom hapšenja Polanskog u Švajcarsku koja ga ipak nije izručila, izdalo zvanično tumačenje da slavnom režiseru u domovini ne preti izručenje zato što je njegovo krivično delo do sada u Poljskoj zastarelo.

Po tom tumačenju poljske vlasti imaju, međutim, pravo da ga privedu i uhapse dok se eventualni zahtev ne razjasni.

Polanskog SAD gone krivično po celom svetu zbog seksa sa tada 13-godišnjom Samantom Gejli u Kaliforniji 1977. godine a pravosuđe i u Poljskoj kao i u SAD na takav seksualni odnos sa maloletnicom gleda kao na pedofilno silovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Polanski veruje poljskom pravosudju

Izvor: Beta, 15.Jan.2015

VARSSAVA, 15. januara 2015. (Beta) - Američki režiser poljskog porekla Roman Polanski kazao je u četvrtak u Krakovu da veruje poljskom pravosudju da ga neće izručiti SAD i da ostaje u Poljskoj gde će snimati novi film..."Podvrgao sam se proceduri izručenja. Imam poverenje u poljsko pravosudje",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.