Polančecu jednomesečni pritvor

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polančecu jednomesečni pritvor

Bivšem potpredsedniku hrvatske vlade Damiru Polančecu određen pritvor od 30 dana, kako ne bi uticao na svedoke. Polančec uhapšen zbog sumnje da je umešan u malverzacije oko koprivničke kompanije "Podravka", u pritvoru dok se ne ispitaju novi svedoci.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je popodne pritvor do 30 dana bivšem potpredsedniku hrvatske vlade Damiru Polančecu, kako ne bi uticao na svedoke u Mađarskoj, dok je advokat Zoran Marković pušten na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slobodu, preneli su hrvatski elektronski mediji.

Bivši vicepremijer i ministar privrede Hrvatske Damir Polančec, uhapšen zbog sumnje da je umešan u malverzacije oko koprivničke kompanije "Podravka", ostaće u pritvoru dok se ne ispitaju novi svedoci, odlučio je istražni sudija Krešimir Devčić nakon današnjeg dvosatnog saslušanja.

Devčić je svojom odlukom poslušao zahtev Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala da Polančec, koji je uhapšen juče, ostane u pritvoru kako ne bi uticao na svedoke.

Polančec je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, zajedno sa bivšim šefovima "Podravke" Zdravkom Šestakom i Josipom Pavlovićem, i terete se da su oštetili "Podravku" za oko 75 miliona kuna (oko 10,3 miliona evra).

Devčić je saslušavao i advokata Zorana Markovića s kojim je Polančec bio povezan, a saslušanja su bila zatvorena za javnost. Marković, bivši direktor preduzeća "Fima Ami" na Malti, preko koga je navodno išao pokušaj preuzimanja "Podravke", ostaje na slobodi.

Marković je venčani kum s ministrom pravde Ivanom Šimonovićem koji je u Zagrebu novinarima rekao da ne zna ništa o njegovom poslovanju i da je on pre nego što mu je postao kum već poslovao s vladom.

Posle hapšenja zbog novih sumnji u vezi s poslovanjem "Podravke", Polančeca su već juče saslušavali istražioci USKOK-a, a noć je proveo u policijskoj jedinici za zadržavanje i privođenje.

Polančecov advokat Anto Nobilo izjavio je novinarima da su na sudu davali argumenti o postojanju ili nepostojanju razloga za istražni zatvor i da su argumenti s obe strane bili obilni.

Manipulacije akcijama i zajmovima

Nobilo je rekao i da zbog zakona o krivičnom postupku po kome su istrage USKOK-a tajne, ne može da otkrije za šta se tačno tereti njegov klijent, ali je potvrdio da slučaj ima veze s "Podravkom" i aferom "Spajs", odnosno pokušajem dela uprave kompanije da novcem kompanije preko zajmova i trgovine akcijama za sebe obezbede vlasništvo kompanije.

Nobilo je rekao i da se ne radi o slučaju takvih razmera kako se najavljivalo poslednjih mesec dana.

Prošle jeseni, nakon što je u javnost izbila afera "Spajs", Polančec je dao ostavku na mesto u vladi.

Do juče je bio na slobodi iako su protiv njega podignute dve krivične prijave - zbog podsticanja križevačkog preduzetnika Zvonka Belje da učestvuje u protivzakonitom transferu 1,37 milion evra u okviru afere "Spajs" i zbog nezakonitog postavljanja reflektora na fudbalskom stadionu u Polančecovom rodnom selu Đelekovcu kod Koprivnice.

Polančec, koji je i član predsedništva HDZ-a, juče je suspendovan sa svih stranačkih dužnosti.

Premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor i ministar pravde Šimonović rekli su da svako mora da odgovara nezavisno od imena i prezimena.

Mediji ističu da bi Polančeca mogao slediti i bivši premijer Ivo Sanader koji se proziva zbog učešća u aferama.

Polančec je od 2000. bio u upravi "Podravke", u februaru 2005. prelazi u vladu na Sanaderov poziv, ali je sačuvao dobre veze s "Podravkom".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.