Pola žirafa, pola zebra

Izvor: Politika, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola žirafa, pola zebra

Okapi je jedini pripadnik životinjskog carstva koji je u srodstvu sa žirafom

Na teritoriji koju zauzima afrička država Kongo domoroci su vekovima lovili neobičnu životinju koja je samo na prvi pogled podsećala na konja. Međutim, smatra se da je četvoronožac koga su pripadnici afričkih plemena nazivali o'api otkriven tek 1900. godine, kada su za njega saznali zapadnjaci. U čast Britanca Harija Džonstona, koji je o svom "otkriću" obavestio svet, "nova" životinja nazvana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Okapia johnstoni, ili, kako je danas znamo - okapi.

Visok oko metar i po, dugačak oko dva i po metra, težak 200 do 300 kilograma, nalik na konja, ali sa prugama sličnim zebrinim na zadnjem delu tela, okapi je zbunio i samog Džonstona. Konj, zebra, ili nešto treće - pitali su zbunjeni prirodnjaci s početka dvadesetog veka. Misterija je otkrivena zahvaljujući otiscima nogu zagonetne životinje u blatu i rogovima prekrivenim kožom i dlakom koji su rasli na glavi mužjaka. Okapi je, u stvari, jedini pripadnik životinjskog carstva koji je u srodstvu sa žirafom.

Zbog nepristupačnog staništa u afričkoj džungli, o ovoj životinji se ne zna mnogo. Okapi ne voli društvo i veći deo života provodi sam. Prisustvo srodnika toleriše samo kada se okupljaju na mestima bogatim hranom: lišćem, voćem, pupoljcima i mladicama stotinak vrsta tropskih biljaka. Okapi se hrani i nekim biljkama koje su otrovne za čoveka, a varenje podstiče jedući ugljenisane delove drveća koje je spalio grom i crvenkastu glinu koju pronalazi pored reka.

Svoju teritoriju okapi obeležava kapljicama urina i tragovima mirisa koji ostavlja trljajući vratom o stabla. Uljeze tera udarajući ih nogama ili glavom. Mužjak se "udvara" ženki kružeći oko nje, ližući je i njušeći, a odmah posle parenja je napušta. Posle 440 dana, obično između avgusta i oktobra, ženka na svet donosi jedno mladunče, teško 15 do 30 kilograma.

Mali okapi već posle pola sata trčkara oko majke, koja ga zatim odvodi u bezbedno skrovište. Zaštićeno od grabljivaca, među kojima se posebno izdvaja leopard, mladunče u naredna dva meseca provodi dozivajući majku i očekujući da povremeno dođe i podoji ga. Kad navrši šest meseci polako se osamostaljuje, a smatra se odraslim u trećoj godini. Koliko godina okapi može da doživi u afričkoj divljini, ne zna se. Zabeleženo je samo da u bezbednim uslovima mnogih zooloških vrtova širom sveta koji čuvaju ovog rođaka žirafe, njegov prosečan životni vek oko tri decenije.

D. D.

[objavljeno: 29.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.