Pokušao da uđe u zabranjenu zemlju: Hrvatska policija pretukla Jutjubera VIDEO

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 23:45

Pokušao da uđe u "zabranjenu zemlju": Hrvatska policija pretukla Jutjubera VIDEO

Razlog popularnosti videa pod naslovom "Ušunjao sam se u zabranjenu zemlju" su scene u kojima Britanca i njegovog prijatelja hvata i udara hrvatska policija.

Snimak britanskog jutjubera Nika Omilana, u kojem mladić pokušava da se ušunja u Liberland, izmišljenu državu i ničije ostrvo na zapadnoj obali Dunava, na hrvatsko-srpskoj granici, pregledan je skoro pet miliona puta za nekoliko dana i završio na Jutjub listi trendova.

Video prikazuje kako hrvatska policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patrolnim brodom na Dunavu lovi mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju da dođu do obale ostrva Liberlanda, inače fiktivne države na Dunavu, površine sedam kvadratnih kilometara. Policija ih sustiže na ostrvu, a potom im hrvatski policajac naređuje da sednu na tlo i da spuste kamere.

"Sedni dole, sedni dole, dečko", nekoliko puta ponavlja policajac vidi se na 27-minutnom videui objavljenom na Jutjubu. "Stavi ruke iza leđa!", dere se. Na jednom se mestu čuje i kako policajac psuje "J*** ti mater".

Inače, Hrvatska je postavila policijske jedinice duž Dunava kako bi sprečila dolaske na ovo ostrvo iako ne priznaje ovaj prostor kao svoju teritorij, a ne priznaje ga ni Srbija, piše Jutarnji list.

Ulovljeni Omilan, 25-godišnji Jutjuber, najpoznatiji po svojim šalama, sa više od sedam miliona pratilaca i 150 videa na Jutjubu, koji je pokušavao da dokaže da policija ne bi smela zaustavljati posetioce fiktivne države Liberland, iznenađeno ispituje hrvatskog policajca: "Koji sam zakon prekršio?".

Policajac ponavlja "lezi dole", a potom ga nekoliko puta udara nogom.

Iako se čini da je mladić želeo da izazove takvu reakciju, kasnije se žali da im je hrvatska policija zaplenila opremu i držala ih u pritvoru. Na kraju su, izgleda, Britanci oslobođeni i oterani sa ostrva.

Na pitanje koja su tačno ovlašćenja hrvatske policije na tom području, da li je policiji dozvoljeno da koristi silu prema posetiocima teritorije koja nije pod hrvatskom sistema i pod čijom je jurisdikcijom Liberland, PU Osječko-baranjska je odgovorila:

Povodom objavljenog snimka državljanina Velike Britanije, odbijen mu je ulazak u Republiku Hrvatsku 15. aprila 2023. godine na graničnom prelazu, jer nije opravdao uslove i svrhu ulaska.

Detalje sa snimka nadležne službe će svakako proveriti, a ukoliko se utvrdi da je reč o autentičnom snimku i propustima navodnog policajca, biće preduzete dalje mere u cilju utvrđivanja odgovornosti.

Liberland je, kako je već pisano, pokušaj uspostavljanja "anarholiberalne utopije" na Dunavu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Pre osam godina, evroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička jednostavno je zauzeo prostor, proglašavajući tamo svoju fiktivnu državu Liberland. Liberland još nije priznala nijedna zemlja UN.

Hrvatska policija kaže da "od 2015. godine postoje provokacije pojedinih osoba u vezi sa formiranjem navodne nove države na toj lokaciji”, te da „Čeh Vit Jedlička ima podršku Srbije za te aktivnosti".

"Bez obzira na to što državna granica na području reke Dunav nije ugovorno određena, nema ničije zemlje. Do konačnog utvrđivanja državne granice, Republika Hrvatska ima obavezu da nadgleda spoljnu granicu EU, odnosno šengensku granicu. Međutim, aktivisti takozvanog Liberlanda pokušavaju da svojim provokacijama ovaj deo spoljne šengenske granice učine što poroznijim za razne oblike prekograničnog kriminala", odgovaraju iz MUP-a.

Navode i da aktivisti tzv. Liberlanda pod vodstvom Čeha Jedličke vrbuju mlađe osobe da za određeni novčani iznos borave na ostrvu i da celu priču treba posmatrati u kontekstu utvrđivanja produžetka državne granice s Republikom Srbijom. Kažu da su hipotermični u nekoliko navrata morali da se spasavaju iz Dunava.

Osnivač fiktivne države Vit Jedlička je u kratkom intervjuu za Jutarnji list rekao da je Liberland nastao u punom skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji na koju nisu polagale pravo ni Srbija ni Hrvatska kao deo procesa razgraničenja nakon raspada Jugoslavije. Trenutno imaju, tvrdi, 6.000 stanovnika (koji navodno tamo imaju prijavljeno prebivalište), a još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku dobijanja državljanstva.

Što se tiče snimka britanskog jutjubera Nika Omilana, on navodi da je autentičan i da ništa nije fingirano.

"Video je snimljen u aprilu, ali je tek sada objavljen. Učinio je mnogo dobrog za Liberland jer je hrvatska policija konačno shvatila da prekoračuje svoja ovlašćenja na tom području. Moram da kažem da se situacija sada smirila i da smo otvorili put Dunavom", rekao je Jedlička.

On dodaje da poslednja dva meseca putovanja Dunavom do Liberlanda funkcionišu bez problema, da nema neprijateljstva hrvatske policije, a da za nedelju dana tamo planiraju i "Floating Man Festival", proslavu i konferenciju koja bi trebalo da traje nedelju dana uz brojne govornike i koncerte.

"Pozvali smo i 30 hrvatskih graničnih policajaca i uveren sam da će se odazvati", kaže on.

Pre deset dana Jedlička se u Zagrebu sastao sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem. Oni su na sajtu Liberlanda sastanak nazvali "bilateralnim dijalogom", a predsednika Milanovića opisali kao "posebnu ličnost evropske politike", čije vođstvo "rezonira sa vrednostima koje Liberland neguje".

Cilj je, kaže Jedlička, da se stvori društvo poštenih ljudi, kojima država neće otežavati život nepotrebnim zabranama i porezima. Ove godine usvojili su Ustav Liberlenda, a celokupna državna birokratija se vodi preko blokčejna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.