Pokušali nasilno da uđu u Vladu

Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušali nasilno da uđu u Vladu

Brčko - Veće grupe nezadovoljnih radnika juče su nasilno pokušale da uđu u zgradu Vlade Distrikta u čemu su ih sprečile jake policijske snage, što je epilog ovog, na početku mirnog, dvočasovnog protesta oko 500 radnika bivših državnih preduzeća u Brčkom, koji su bez svoje krivice 1992. godine ostali bez posla.

Nakon desetominutnog komešanja radnika i brčanskih policajaca koji su od nekoliko radnika optuženi za prekomernu upotrebu sile, radnicima se na njihov zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obratio zamenik gradonačelnika Anto Domić koji je ponovio poznati stav Vlade Distrikta u vezi s njihovim zahtevima.

- Vlada Distrikta izradila je program mera za ublažavanje ekonomske krize koji obuhvata i vaše zahteve za povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina i on je usvojen na sednici Vlade, a potom upućen u skupštinsku proceduru. Potrebna je politička volja devet stranaka koje su na vlasti da se izjasne i usaglase oko ovog pitanja da bi se ono rešilo. Vlada će insistirati da se pomenuti program mera što pre nađe na skupštinskom dnevnom redu da bi se došlo do određenih zaključaka po kojima bi se moglo dalje delovati. Vlada je spremna ispoštovati svaku donesenu odluku - rekao je dr Domić.

Protesti oko 3.500 nezaposlenih iz tridesetak državnih preduzeća u kojima je uglavnom završena privatizacija i koji su se udružili u ovo udruženje, traju od 2005. kada su formulisali zahteve za koje smatraju da imaju uporište u zakonima.

- Mi tražimo i ne odustajemo od isplate otpremnine u visini od 8.000 KM po radniku, uz povezivanje radnog staža od 1992. godine jer je to jedini način da barem delimično ostvarimo svoja prava i prehranimo porodice pošto je među nama zaista veliki broj gladnih ljudi - rekao je predsednik Udruženja nezaposlenih Hajrudin Mujačić.

„Tražimo da nam vratite oteto i pokradeno", „Pravo i pravda kreću se u suprotnim smerovima", „Dosta diskriminacije i promašene politike", samo su neke od poruka sa transparenata koji su nošeni na protestima, uz neskriveno ogorčenje i nove apele upućene lokalnoj vlasti Distrikta.

- Tu smo da glasamo, a kada se zavale u fotelje, nama ostaje glad i ulica. Isključuju nam struju i vodu kada ne platimo račune, a mi nemamo ni za hleb. Privatizacija je ozakonjena pljačka koju je, nažalost, podržala i Kancelarija OHR za Brčko. Vlada zaista nema sluha za naše nevolje - izjavila je Velida Sarajlić koja je u bivšoj fabrici obuće „Izbor" radila 25 godina, dodavši kako „u ovim godinama nisu za penziju, a na posao ih niko nikada više neće primiti".

Nakon smirivanja incidentne situacije ispred zgrade Vlade radnici su se uputili u protestnu šetnju ka Kancelariji OHR.

- Odlučili smo da se svakog radnog dana okupljamo u vremenu od 10 do 12 časova na platou ispred Vlade i nećemo odustati sve do izjašnjavanja nadležnih o našim zahtevima, odnosno, rešenju statusa na način koji će nam obezbediti barem dostojanstvo, ako ne i miran porodični život - poručio je predsednik Udruženja nezaposlenih radnika Brčko Distrikta Hajrudin Mujačić.

Prilikom ranijeg okupljanja početkom maja, gradonačelnik Brčkog dr Dragan Pajić delegaciji ovih radnika rekao je da će ova vlada sve učiniti da pomogne kako ovim radnicima, tako i ostalima koji nisu članovi ovog udruženja, ali je odbacio svaku odgovornost Vlade na čijem se čelu nalazi, za njihovo stanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.