Pokušaj da se spreči katastrofa?

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 07:54

Pokušaj da se spreči katastrofa?

Dušan Janjić komerntarisao je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je albanski premijer Edi Rama poslao Olafu Šolcu i Emanuelu Makronu.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je albanski premijer Edi Rama poslao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu pokušaj da se spreči katastrofa za kosovske Albance, da ne bi, kako je rekao, pali u nemilost SAD, prenosi RTV.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Janjić je za Tanjug rekao da nije uobičajeno da zemlja koja nije učesnica dijaloga tako nešto uradi, ali da to ne čudi nikoga ko poznaje Edija Ramu, za koga kaže da voli da se predstavlja kao čovek inicijative.

"Mislim da on više pomaže i asistira međunarodnoj zajednici i Amerikancima u želji da spreči katastrofu za Albance na Kosovu. Oni bi mogli da imaju loše odnose sa SAD, što bi za njih bilo katastrofa, a Aljbin Kurti ide u tom pravcu, jer procenjuje da još ima vremena da se igra. Ne bih Raminu inicijativu to poistovećivao sa ljubavlju prema Srbiji", rekao je Janjić.

Dodao je da svi imaju pravo na neki predlog i da, iako nije video Ramin nacrt, veruje da u njemu nije ništa konkretno, već, kako kaže Janjić, nuđenje izlaznih strategija za Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija.

"Ovo je momenat kada obe strane imaju priliku da se izvuku iz krize. Zamro je politički dijalog, a Rama traži svoju priliku među Albancima, pre svega opozicijom, jer mu 'Samoopredeljenje' nikada nije bilo omiljeno. A drugo je da bude garant Amerikancima, da brani ideju Otvorenog Balkana", smatra Janjić.

Napominje da je Edi Rama sjajan "ajsbrejker" i da nikada ne radi sam, čak i kada obuje patike.

Na pitanje da li vidi budućnost Kosova bez Kurtija, Janjić odgovara da je vidi ali i da neće ništa da se reši kada aktuelni kosovski premijer više ne bude na vlasti.

"Kfor mora da prestane da bude policajac i da se vrate u kasarne. Mi smo bili na ivici. Oni znaju dok god su vojnici izloženi da je rizik. Da je samo jedan italijanski vojnik podlegao povredama, išli bi u sankcije. Izbegnuto je najgore, a to je militarizacija sukoba", naglašava Janjić.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.