Pokret slobodnih grajana: Ispitati diskriminaciju dečaka sa autizmom

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Avg.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret slobodnih grajana: Ispitati diskriminaciju dečaka sa autizmom

Pokret slobodnih građana ocenio je danas da odluka da se dečaku s autizmom zabrani da putuje avionom na relaciji Beograd-Tivat predstavlja nedopustivu diskriminaciju u svakom društvu koje pretenduje da bude demokratsko i od svih državnih institucija zahtevo da reaguju u skladu sa zakonom i ispitaju ceo slučaj.

"Ukoliko smo već nemoćni da promenimo njihovo zdravstveno stanje, možemo makar da im olakšamo život u sredinama gde odrastaju. Pre svega poštujući Zakon o sprečavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << diskriminacije i primenjujući inkluziju", navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana navodi da su deca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji veoma često meta neposredne i posredne diskriminacije u svakodnevnim aktivnostima - od odlaska u prodavnicu, park i igraonicu, pa do boravka u vrtiću i školi

"Za 'takvu decu', kako neki sugrađani nazivaju decu sa autizmom, misli se da nema mesta u parku sa drugim mališanima, već u ustanovi zatvorenog tipa, dok pojedini prosvetni radnici smatraju da ne treba da pohađaju redovnu, već specijalnu školu, da bi bili sa sebi sličnima. Decu s poteškoćama prate čudni pogledi i šaputanja, ali nekad i glasni komentari povodom njihovog ponašanja", navodi Pokret.

Pokret ocenjuje da je Er Serbija prekršila Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom po najmanje dva člana u kojima jasno piše da se usluga, boravak i prevoz osobama s invaliditetom može odbiti jedino ako bi time bio ugrožen život ili zdravlje osobe s invaliditetom ili nekog drugog lica.

Sin istoričara Čedomira Antića, Vid, koji boluje od autizma, u subotu nije mogao da uđe u avion "Er Srbije", jer su supervizor, lekar i menadžerka leta, kako je naveo, procenili da njegov dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike.

Vid je do sada tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta - Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

PSG i SNS o slučaju dečaka sa autizmom

Izvor: RTS, 10.Avg.2017

Pokret slobodnih građana ocenio je da odluka da se dečaku sa autizmom zabrani da putuje avionom na relaciji Beograd–Tivat predstavlja nedopustivu diskriminaciju u svakom društvu koje pretenduje da bude demokratsko i od svih državnih institucija zahtevao da reaguju u skladu sa zakonom i ispitaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.