Pokret slobodnih građana: Strategija razvoja kulture je jeftina demagogija

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret slobodnih građana: Strategija razvoja kulture je jeftina demagogija

Pokreta slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je Strategija razvoja kulture u Srbiji od 2017-2027. "jeftina demagogija i najobičniji paravan" kojim vlast želi da predstavi kako se ozbiljno bavi kulturom.

PSG Saše Jankovića je u saopštenju naveo i da Strategija nema odlike strateškog dokumenta i da "predstavlja mehanički zbir neujednačenih segmenata".

"Prepuna je propusta i opštih mesta, od kojih su neka ideološki obojena", navodi se u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Odbor PSG za kulturu je ocenio da Strategija ne daje realnu procenu "trenutnog lošeg stanja u kulturi i nije odraz potrebe da se ono poboljša".

"Kao i u ostalim oblastima života u Srbiji, naprednjačku vlast suštinski problemi kulture uopšte ne interesuju, te je i ova Strategija samo instrument za održanje postojećeg stanja i učvršćivanje trenutne vlasti", navodi se u saopštenju.

Za kulturu je, na nivou Republike za 2016., izdvojeno 0,42 odsto ; od ukupnog budžeta, "odnosno 15,5 evra po glavi stanovnika", naveo je PSG dodavši da "Finska odvaja 170 evra, Slovenija 134, Grčka i Bugarska po 33 evra po stanovniku".

Ocenjuje se i da će, čak i kada se 2027., "kako Strategija predviđa, budžet poveća na 1,68 odsto, Srbija tek približiti standardima EU".

"Za to vreme će generacije odrasle na rijaliti-programima sasvim izgubiti kulturne potrebe, pa nikakav novac za kulturu neće ni biti potreban", naveo je PSG.

Poslednja javna raspravi o predlogu "Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027" juče je održana u Beogradu.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da je taj dokument pokušaj da država izdvaja više za kulturu i da ta izdvajanja budu stabilna, jasna i stimulativna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.