Pokrenuta istraga i određen pritvor Žuži i Mladenoviću

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta istraga i određen pritvor Žuži i Mladenoviću

Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor do 30 dana Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži iz Beograda zbog sumnje da su napali novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića, izjavio je danas Tanjugu šef kabineta republičkog javnog tužioca Vlada Đorđević.

Posle saslušanja, istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Mladenovića i Žuže zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti, kao i kvalifikovani oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nasilničkog ponašanja, precizirao je Đorđević.

On je napomenuo da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti zaprećena kazna od jedne do osam godina, a za krivično delo nasilničkog ponašanja od šest meseci do pet godina zatvora.

"Tužilaštvo još jednom ponavlja da se napadi na novinare neće tolerisati i da će se za izvršioce ovih krivičnih dela tražiti najstrože kazne", kazao je Đorđević.

Policija je Žužu (19) i Mladenovića (19) uhapsila juče. Oni su osumnjičeni da su 24. jula ove godine, u Glavnoj ulici u Zemunu, prilikom ulaska u autobus napali novinara Pančića.

Napadači su posle napada otrčali Glavnom ulicom u pravcu pozorišta ''Madlenijanum", a na pločniku stajališta autobusa pronađena je metalna šipka.

Uvidjajna ekipa policijske stanice Zemun odvezla je Pančića u KBC Zemun, gde mu je ukazana lekarska pomoć i konstatovane lakše telesne povrede.

Karadžić:Napadači na Pančića imali nalogodavce

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je danas da su dvojica mladića osumnjičenih za napad na novinara Teofila Pančića imali nalogodavce i da društvo mora mnogo više da radi da bi stalo na put nasilju.

Policija je uhapsila Danila Žužu (19) i Miloša Mladenovića (18) iz Beograda zbog napada na Pančića, novinara nedeljnika "Vreme", a protiv osumnjičenih Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage i određivanje pritvora.

Karadžić smatra da dvojica napadača na novinara "Vremena", "na žalost, ništa ne čitaju, ali da imaju nalogodavce koji im pokazuju slike i stavljaju do znanja ko je po njihovim kriterijumima antisrbin i ko nije dobar za ovo društvo i u skladu sa tim se i ponašaju".

"Da su više čitali, da su edukovani verovatno ne bi koristili nasilje kao jedan od metoda u borbi za neke svoje ciljeve. Oni su sebe proglasili nekim zaštitnicima srpskih vrednosti i tradicionalnih, kulturnih i istorijskih, što je zaista pogrešno", rekao je Karadžić za B92.

Prema njegovim rečima, država ozbiljno shvata ekstremističke organizacije kao društveni problem, zbog čega su sve krivične prijave podnosene MUP-u.

On smatra da dosadašnji rad vlade predstavlja korak napred, jer bi, prema njegovim rečima, napadači na Pančića u prošlosti imali podršku političkih stranaka i nekih delova društva i mnoge od aktivnosti koje nisu bile u skladu sa zakonom prošle bi nekažnjeno.

Tužilaštvo je do sada pokrenulo niz inicijativa pred Ustavnim sudom za zabranu organizacija "Obraz", "SNP 1389", raznih navijačkih grupa i podgrupa kao što su "Belgrejd bojs", "Ultras", "Ludaci" "Padinska skela", "Antiromi", podsetio je Karadžić.

On smatra da se ništa neće postići zabranom ovakvih organizacija, nego da je potrebna edukacija, "dobro istražiti ko finansira, ko je nalogodavac" i "kako je moguće da za sva zlodela, koja nisu u skladu sa zakonom, još niko od njih nije odgovarao".

Karadžić je rekao da u Ministarstvu od početka znaju da su ekstremne desničarske organizacij "leglo nasilja, mržnje i velika opasnost za društvo". "Podneli smo inicijativu nadležnim institucijama da zabrani rad tih organizacija, jer ono po čemu one jesu poznate jesu nasilje, ubistva, paljenje, neredi", rekao je on.

"Oni jesu dobijali uslovne kazne, neke manje sankcije, ali potrebno je da jasno stavimo do znanja da će ovakva krivična dela biti sankcionisana i da moramo da uskladimo sve naše aktivnosti i kroz medije i kroz edukaciju u borbi protiv ovog zla", dodao je Karadžić.

On je rekao da je predlog tužilaštva protiv pojedinih organizacija zbog pretnji uoči gej parade i dalje pred Ustavnim sudom, da postupak traje nešto duže, izrazivši nadu da će u najskorije vreme ta nadležna institucija doneti odluke.

Mnoge političke partije su stale u odbranu demokratskih vrednosti i izložile stav protiv rada ovakvih organizacija, ali su mnoge, koje su i ranije bile u vlasti, davale podršku njihovom radu, kaže Karadžić.

"Sada neke opozicione stranke ili ćute ili podržavaju rad tih organizacija, što je i dovelo do prebijanja (Pančića) i toga da 700 ljudi u Aleksincu traže podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću", rekao je Karadžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.