Pokrenut sajt za izračunavanje potrošnje planete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut sajt za izračunavanje potrošnje planete

BEOGRAD -

Na internet strani www.trag.rs danas je pokrenut novi sajt sa "kalkulatorom" za izračunavanje "ekološkog otiska" mere koja pokazuje koliko trošimo planetu.

Korišćenjem tog "kalkulatora" - kviza moguće je saznati šta i koliko utiče na zagađenje okoline i kako se to može smanjiti.

Predsednik udruženja "Odgovornost", koje je izradilo taj sajt, Vladimir Čeh je istakao da danas pojedinačno u proseku za svoje potrebe trošimo 2,2 hektara zemlje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da to nije održivo, jer procene govore da pojedinačno za svoje potrebe raspolažemo sa 1,8 hektara.

Za izračunavanje ekološkog otiska pojedinca između ostalog se uzima potrošnja hrane, transport, mesto stanovanja, otpad.

"Ovim projektom želimo da utičemo na svest pojedinca, da edukujemo, informišemo i podsetimo širu javnost da je potrebno promeniti svakodnevne navike i obrasce ponašanja. Želimo da utičemo na stvaranje novih navika, manje štetnih na okolinu i koje će doprineti očuvanju klimatskih uslova", rekao je Čeh na konferenciji za novinare.

Na sajtu, koji je počeo da radi jutros u 11 sati, objavljen je i konkurs za učenike osnovnih škola, koje treba da šalju svoje radove na temu - devet jahača apokalipse.

Sve informacije o konkursu dostupne su na internet adresi www.trag.rs

Sajt je realizovan u okviru projekta "Trag" čiji je cilj da skrene pažnju na opasnosti "ekološkog otiska".

Projekat udruženja "Odgovornost" podržava Sekretarijat za zaštitu životne sredine u okviru konkursa za finansiranje nevladinih organizacija "Za lepši Beograd".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sajt koji meri koliko trošimo planetu

Izvor: Radio 021, 16.Nov.2012

Na internet strani www.trag.rs danas je pokrenut novi sajt sa "kalkulatorom" za izračunavanje "ekološkog otiska" - mere koja pokazuje koliko trošimo planetu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.