Pokrenut postupak za oduzimanje frekvencije TV Avala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut postupak za oduzimanje frekvencije TV "Avala"

BEOGRAD -

Republička radiodifuzna agencija (RRA) pokrenula je postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije Televiziji "Avala" zbog kašnjenja u plaćanju obavezne naknade za emitovanje programa, izjavio je danas Tanjugu zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.

Karadžić je objasnio da se procedura za oduzimanje licence pokreće kada prođe više od dva meseca neplaćanja dodajući da "Avala" te obaveze nije izmirila više od dva meseca.

Takođe je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ukoliko želi da zadrži i dalje frekvenciju, ta medijska kuća svoje obaveze mora da izmiri do aprila.

Karadžić je kazao da je, osim televizije "Avala", postupak za oduzimanja frekvencije pokrenut i za RTV "Pink", ali i još neke medijske kuće koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Opomena Pinku

"Pinku je upućena opomena, ali ne samo njima, već su opomene otišle na još adresa, jer TV Avala i Pink nisu jedine koje imaju dugove zbog neizmirenih obaveza", kazao je Karadžić.

Postupak je pokrenut protiv svih onih koji imaju dugovanja prema RRA za korišćenje frekvencije, ukazao je on, ne navodeći o kojim medijima je reč.

Zakonska procedura za oduzimanje frekvencije traje minimum 60 dana, objasnio je Karadžić dodajući da je dat rok za izmirenja duga, a nakon toga će se i obaviti razgovor sa vlasnicima televizije, a potom pristupiti daljoj proceduri u zavisnosti od toga da li se dugovanja u međuvremenu izmire.

On je podsetio da su do sada oduzete neke regionalne i lokalne dozvole dodajući da nacionalna nije ukinuta nikada do sada, ali da je skoro protiv svih nacionalnih emitera do sada pokretan postupak izdavanja opomena.

Avala u žiži

"O tome se nije mnogo govorilo u javnosti, ali Avala je sada u žiži zbog štrajka", kazao je Karadžić navodeći da se postupak može prekinuti čim se obaveze, odnosno dugovanja izmire.

On je podsetio da su vlasnici TV Avale nedavno imali sastanak sa predstavnicima RRA i da su obećali da će sva dugovanja biti izmirena.

Zaposleni Televizije "Avala" u štrajku su već 36 dana zbog neisplaćenih zarada. Od početka štrajka emituju se filmovi i serije, dok u uglu ekrana stoji samo natpis "Štrajk zaposlenih".

Radikalizacija štrajka, ako se ne isplate bar tri plate

Zaposleni na TV Avala radikalizovaće štrajk uz potpunu obustavu emitovanja programa, ako im do sutra ne budu isplaćene bar tri zarade, izjavio je predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović.

Vukomanović je Tanjugu kazao da se, ukoliko zaposleni ne dobiju bar tri plate, od pet i po koliko im se duguje, ubuduće neće emitovati ni serije, ni reklame, već samo obaveštenje o štrajku.

Zaposleni TV Avala naveli su u saopštenju da se na zaposlene vrši pritisak time što je angažovano privatno obezbeđenje.

Zaposleni, koji su u štrajku već 36. dana, navode da su danas na televiziju ušli uz novoangažovano privatno obezbeđenje, a da kolega iz zaključane režije emituje program.

"Pod izgovorom da se sve radi zbog povećanja bezbednosti, odlukom menadžmenta zaposleni su izloženi većoj opasnosti, jer u slučaju požara ili bilo koje druge nepredviđene situacije oni ne bi mogli da izađu iz režije", navode zaposleni i dodaju da su time ugrožena i elementarna ljudska prava.

"Napominjemo da je to novi pritisak kako na kolege na tom radnom mestu, tako i na sve zaposlene, jer svoj posao obavljaju pod nadzorom obezbeđenja koje je raspoređeno i u režiji", navodi se u saopštenju.

Zaposleni u saopštenju navode da pretpostavljaju da je privatno obezbeđenje, koje je angažovao menadžment, dovedeno kako bi se sprečio najavljeni prekid programa, planiran za sutra.

Oni su se zapitali kojim novcem se plaća dodatno obezbeđenje, "s obzirom na to da su vlasnici TV Avala dužni i zaposlenima i državi".

Zaposleni ukazuju na to da je Ministarstvo za kulturu i informisanje proglasilo sebe nenadležnim za televiziju Avala, uz obrazloženje da je prenelo ingerencije na Republičku radiodifuznu agenciju.

Takođe se podseća da su vlasnici TV Avala na sastanku sa članovima RRA dali garancije Savetu da će konsolidovati televiziju i izmiriti dugovanja do 1. marta, a da su predstavnici RRA medijima rekli da je rok produžen do 1. aprila.

Vlasnici TV Avala su na istom sastanku obećali isplatu jedne i po zarade do kraja januara, a samo nekoliko dana kasnije saopštili su Štrajkačkom odboru zaposlenih da para za plate nema, tvrde zaposleni.

U saopštenju zaposleni, koji su u štrajku 36. dan pitaju kada će biti sprovedeno rešenje inspekcije rada da se zaposlenima isplati pet i po plata plata, odnosno šest honorara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.