Pokrajinski izbori - za i protiv

Izvor: RTS, 07.Mar.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski izbori - za i protiv

Skupštini Vojvodine SNS predao zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Uvereni su da vojvođanska vlast, posle dopunskih izbora u Srbobranu, Apatinu i Zrenjaninu, nema legitimitet. Predstavnici vlasti odgovaraju da je većina stabilna i da izbora neće biti.

Srpska napredna stranka predala je Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vanrednih pokrajinskih izbora. Uvereni su da vojvođanska vlast, posle prošlonedeljnih dopunskih izbora u Srbobranu, Apatinu i Zrenjaninu, nema legitimitet. Predstavnici vlasti odgovaraju da je većina stabilna i da izbora neće biti.

Iako su i sami svesni da nema formalnih uslova za to, naprednjaci traže ostavku vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i izbore u pokrajini. Žele da otvore diskusiju o tome i pokažu da vlast nema legitimitet.

"Mi ne tražimo da se izbori održe odmah u hitnom roku, tražimo da se u roku od šest meseci do jedne godine u dogovoru svih političkih stranaka pristupi održavanju vanrednih izbora", rekao je Igor Mirkov iz SNS-a.

Prema njegovim rečima, nemoguće je raditi bez legitimiteta i u situaciji kada građani znaju da mnoge stvari u kampanji nisu znali.

Zahtev naprednjaka podržaće Demokratska stranka Srbije i SPS.

Pavle Budakov iz SPS-a rekao je da ako pođemo od toga da Vojvodina funkcioniše sa jednim zakonom o nadležnostima kome je Ustavni sud osporio 22 ili 23 odredbe to je dovoljno da se razgovara o prevrenenim izborima.

Za vlast dileme nema - zahtev je, kažu, besmislen.

"To je šegačenje i nepoštovanje činjenica a činjenica je da je skupštinska većina stabilna, da ima 76 mandata i da je jedina promena ta što je SNS sa 22 uspela da poveća svoju poslaničku grupu na 23 mandata", rekao je Borislav Novaković iz DS-a. 

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da se takva diskusija može voditi u kafani u emisiji, u političkoj raspravi, ali raspisivanje izbora nije ta disciplina, raspisivanje izbora je disciplina koja je čvrsto definisana pravilima.

"U ovom momentu ne vidim ni jedan razlog za to", poručio je Pastor. 

Predsednik pokrajinske skupštine može da raspusti parlament na predlog pokrajinske vlade ili ako poslanici izglasaju nepoverenje Vladi.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.