Pokrajina nosilac međuregionalne saradnje medija

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina nosilac međuregionalne saradnje medija

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je bitnost činjenice i sopstveno zadovoljstvo što je ovogodišnje predstavljanje Vojvodine, na manifestaciji Otvoreni dani u Briselu, počelo kulturom.

- Veoma sam srećan što imam priliku da vam sa ovog mesta predstavim kulturu u Vojvodini, sa svim njenim specifičnostima, imajući prvenstveno u vidu da na malom geografskom prostoru živi 26 nacija, sa velikim brojem različitih jezika i religija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Vojvodina svojim jedinstvenim koloritom podseća na slikarsku paletu maestra Milana Konjovića. Pred nama su slike Milana Konjovića, koji je svojim stvaralaštvom obeležio umetnost XX veka u Vojvodini i Srbiji i kao takav najvažnija je spona sa drugim umetnicima - istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Grujić.

- Pored odabranih crteža i pastela, ovde su i brojna izdanja knjiga Zavoda za kulturu Vojvodine, na čiju delatnost smo ponosni, jer su i ona deo transparentne priče o našim odnosima, koje vekovima negujemo. Ne samo kroz izdanja knjiga, negovanje umetnosti i kulture uopšte, već i kroz dobru saradnju sa kolegama u susednim regionima, pa i šire. Sve to je samo dokaz da i u teškim ekonomskim vremenima, koja su i kod nas prisutna, nismo dozvolili da kultura „padne“, već sasvim suprotno. Koristim priliku da istaknem činjenicu da je ove godine Vojvodina bila domaćin velikom Gloub teatru iz Londona, u okviru Šekspir festivala, uskoro gostuje čuveni Glinka orkestar, 7. novembra se u Muzeju Vojvodine otvara velika izložba Henrija Mura, a isto veče u Srpskom narodnom pozorištu nastupa svetski renomirani Kronos kvartet. Zatim, sredinom novembra se u Kunstlerhausu u Beču na prostoru od preko 2.000 metara kvadratnih otvara velika izložba vojvođanskih umetnika, povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, gde će biti izloženo oko 100 radova nastalih u periodu od 1914. do 2014. godine i, na kraju ove godine, otvara se i izložba ikona u Gubiju, u regiji Umbrija u Italiji, što je ne samo veliki događaj za nas već i za promociju Vojvodine i Srbije kroz kulturu - zaključio je on na kraju izlaganja.

Grujić je u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom Circoma Johanom Lindenom i sa Antoniom Buskardinijem, saradnikom za komunikaciju i medije Skupštine evropskih regiona (AER). Autonomna Pokrajina Vojvodina je aktivna članica AER od 2002. godine, a ova asocijacija, koja predstavlja najmoćniju i najveću regionalnu mrežu, okuplja više od 270 regiona i gradova iz 33 zemlje Evrope.

Na sastanku u Pres centru razgovarano je o daljem učešću Vojvodine u okvirima međuregionalne saradnje u oblasti medija, sa akcentom na to da će Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje biti nosilac projekta u čijoj je osnovi Politički izveštaj o stanju javnih servisa u evropskim regijama, odnosno da Vojvodina moderira ovaj izveštaj u okviru saradnje sa osam do petnaest regija. Taj izveštaj bi trebalo da se predstavi, između ostalih, na proleće sledeće godine na Circomu - Evropskoj asocijaciji regionalnih televizija, koja je, inače, profesionalna organizacija regionalnih javnih servisa Evrope.

U daljem razgovoru predloženo je da Vojvodina tokom sledećeg meseca uzme učešće u medijskoj debati, koja bi trebalo da se održi u Arnemu u Holandiji, gde će se pojaviti predstavnici nekoliko evropskih regiona sa svojim političkim medijskim izveštajima. Na taj način, kroz diskusiju, razgovor, radionice i debate, predstaviće se medijske slike nekoliko evropskih regiona, gde i Vojvodina ima zasluženo mesto.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.