Pokolj ovaca u Rosici, ne zna se koje su zveri odgovorne za stradanje

Izvor: RTS, 08.Avg.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokolj ovaca u Rosici, ne zna se koje su zveri odgovorne za stradanje

Agatonoviće iz Rosice, sela na obroncima Jastrepca, juče je neprijatno iznenadio prizor u toru nadomak porodične kuće. Sedam mrtvih, rastrgnutih ovaca i šest teško povređenih i izujedanih. Na licu mesta izašle su sve nadležne inspekcije i službe, ali još uvek se pouzdano ne zna koje zveri su odgovorne za stradanje ovih domaćih životinja.
Tor u kome je do juče bilo 19 ovaca sorte virtemberg, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su pored koza izvor prihoda porodice Agatonović, danas je prazan. Još su vidljivi tragovi borbe koja se odigrala tokom noći.

"Šta se desilo ne znamo ni mi sami. Još uvek nagađamo i čekamo izveštaj da li su vukovi, da li su kučići lutalice. Imamo pse, ali te večeri kao da su dobili zabranu laveži tako da je bilo toliko mirno", priča Moma Agatonović.
Porodično imanje prostire se na četiri hektara i otvoreno je prema šumskim predelima, pa je uz način na koji su ovce stradale pretpostavka da su počinioci vukovi koji su prethodnih godina silazili u sela preko brda Sušicu i Gaglovo.
"Moguće je da su zbog ovih ekstremnih temperatura u blizini našli svoj mir, gde su se nastanili. Ovaj miris ovaca ih je privukao kao laka meta. Za njega nema prepreke, nikakve ograde", objašnjava Marko Lazić , predsednik udruženja lovaca.
Ukazuje da je ovo uradio čopor životinja, napominjući da se ne zna da li su psi lutalice, vukovi, šakali.
"Lov nije jedini način da se to sredi, možda je hranilište bolje rešenje. To ćemo sve videti u narednom periodu kada se utvrdi šta je bio problem da se desi ovakva stvar", dodaje Lazić.
Agatonovići su ostali bez 13 ovaca i pretrpeli veliku štetu.
"Tržišna cena tih ovaca je od 150 do 250 evra. Juče sam se pitao šta dalje. Sad može vuk da navrati, drugo treba opet hiljadu, dve, tri hiljade evra i šta ako on dođe ponovo zimus. Videću", dodaje Moma Agatonović.
Na nadležnim veterinarskim i drugim inspekcijama je da utvrde da li su vukovi ili psi pričinili štetu jer od toga zavisi ko će je nadoknaditi – grad ili republika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.