Pokloničko putovanje 50 Srba završilo se evakuacijom

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 11:59

Pokloničko putovanje 50 Srba završilo se evakuacijom

Gostujući u Jutru TV Prva jedan od srpskih hodočasnika Vladimir Damnjanović prepričao je poslednji dan posete Izraelu koji je obeležilo raketiranje Gaze.

"U trenutku kada je sve počelo bili smo u poseti manastiru Presvete Bogorodice, gde su nas iznenadile sirene" ispričao je Damnjanović.

Prema njegovim rečima, sledeće što su on i njegova grupa mogli da vide bile su rakete, koje lete iz pravca Jerusalima ka tom delu Gaze.

Nakon toga, grupa srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hodočasnika vratila se u Palestinu, gde su bili smešteni.

Prelazak preko administrativnog prelaza, prema Vladimiru, nije bio naročito stresan.

"Granični prelaz je odvojen zidinama, nekoliko puta su naoružani vojnici vršili rutinske provere", rekao je on, dodajući da "sa našom grupom nijednom nije bilo problema, nikog nisu izvodili".

Tog dana kada su počeli napadi, naša grupa stupila je u kontakt sa našim konzulom, koji ih je uverio da će naši građani moći da se vrate u Srbiju.

"Tog dana osećali smo se potpuno usamljeno", rekao je Damnjanović.

"Na ulicama smo videli oklopna vozila i shvatili smo da smo imali sreće da budemo u tom delu grada u kojem smo bili."

Do samog poletanja grupa srpskih hodočasnika nije bila sigurna da li će poleteti nazad za Srbiju, plašeći se da li će možda let biti otkazan ili će aerodrom biti raketiran. Vladimir je rekao da je tek nakon prijavljivanja na aerodromu imao nadu da će se na kraju vratiti svojim bližnjima.

Opširnije u video-snimku...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.