Pojavio se naslednik Džihadi Džona / VIDEO

Izvor: B92, 04.Jan.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojavio se naslednik Džihadi Džona / VIDEO

Poslednji objavljeni snimak ID u kom su ubijena petorica muškaraca i upućena pretnja Velikoj Britaniji prikazuje muškarca koji bi mogao biti novi Džihadi Džon.

Na video-snimku, čija autentičnost još nije potvrđena, pojavljuje se dete, ali i do sada nepoznat maskirani džihadista, koji na engleskom jeziku upućuju pretnje Velikoj Britaniji i njenom premijeru Dejvidu Kameronu.

Dete govori kako će ID ubiti nevernike na Zapadu, a maskirani muškarac preti i vređa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << britanskog premijera.

"Neverovatno je da jedan takav beznačajan lider kao što si ti osporava moć Islamske države. Nastavljamo džihad, nastavićemo da prelazimo granice i zauzećemo i vašu teritoriju ,gde će vladati šerijat", rekao je džihadista.

Kako javlja CNN, po načinu govora i odeći džihadiste koji se pojavljuje u najnovijoj video-pretnji ID, može se zaključiti da je reč o nekom novom Džihadi Džonu.

Veruje se da je Džon Emvazi ,poznat kao Džihadi Džon, ubijen u napadu bespilotnom letelicom u Siriji u novembru, a njegovo nepojavljivanje u propagandnim snimcima Islamske države mogla bi biti potvrda te informacije.

Džihadi Džon je mesecima bio jedan od najtraženijih pripadnika Islamske države, a prvi put se u javnosti pojavio u avgustu 2014. godine, kao egzekutor američkog novinara Džejmsa Folija, koji je prethodno otet u Siriji.

U nizu snimaka koji su usledili, Britanac je nožem odsecao glave zarobljenicima, lice je skrivao fantomkom, ali je njegov identitet otkriven krajem februara 2015. godine, kada je navedeno da je odrastao u Londonu i da je po zanimanju kompjuterski programer.

Iako su se pojavljivale spekulacije da je ubijen, napustio Siriju i Islamsku državu, Emvazi se pojavio u snimku objavljenom u avgustu 2015.

Tada je rekao da će se vratiti u Veliku Britaniju sa kalifom i da će nastaviti da odseca glave. Bezbednosni zvaničnici su ga prvi put primetili pre šest godina, kada je uhapšen u Tanzaniji. Tada je navedeno da je bio povezan sa somalskom islamističkom grupom Al Šabab.

Najnoviji video-snimak ID prikazuje i ubistvo petorice muškaraca koji su pre pogubljenja "priznali" da su "špijuni" i dodali da su iz Rake, glavnog uporišta Islamske države.

Britanske službe istražuju sadržaj video-snimka, a britanski premijer Dejvid Kameron kaže da video-snimak, na kojem navodno britanske špijune ubijaju pripadnici ID, predstavlja propagandu ekstremista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.