Pojavila se strašna priča iz Avdejevke; poslednje poruke otkrile užas FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 10:14

Pojavila se strašna priča iz Avdejevke; poslednje poruke otkrile užas FOTO/VIDEO

Nekoliko sati nakon što su ruske trupe podigle svoje zastave nad Avdejevkom, pojavila se strašna priča o povređenim vojnicima koji nisu uspeli da pobegnu.

Kako piše CNN, oni su ubijeni kada su ruske trupe stigle do svojih položaja.

Takođe, otkrivene su i objavljene neke od poslednjih poruka ukrajinskih vojnika.

CNN navodi da je Avdejevku branila 110. zasebna mehanizovana brigada, koja je zauzimala položaj poznat kao Zenit i koja je trpela teške napade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vojnici koji su bili stacionirani tamo očajnički su pokušavali da pobegnu iz ruševina grada, tvrdi Viktor Bilijak, jedan od tamošnjih vojnika, koji je na Instagramu opisao opasan put koji je pred njim.

On je napisao da se, dok su bežali, ništa nije videlo i da su izgledali kao slepi mačići vođeni dronom, dok je neprijateljska artiljerija bila svuda oko njih. Put je, kako kaže, bio pun mrtvih. Na kraju ga je zapovednik preko radija obavestio da ranjenici neće biti evakuisani. “Ostalo je šest ljudi. Bilo je teško čitati poruke koje su nam ostavili”, naveo je Bilijak.

“Njihov očaj nikada neću zaboraviti. Najhrabriji su oni koji umiru”, dodao je u svom mučnom postu.

CNN podseća da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je odluka o povlačenju ukrajinske vojske iz Avdejevke donesena kako bi se "spasli životi vojnika".

Ukrajinski novinari koji rade za Slidstvo.info uspeli su da uspostave kontakt sa rođacima ostavljenih i ranjenih ukrajinskih vojnika.

“Čekali su vozilo za evakuaciju dan i po. A kad su shvatili da niko ne dolazi po njih, počeli su da nas zovu. Ponestajalo im je lekova i hrane, moj brat je bio u jakim bolovima”, kazala je sestra jednog od ostavljenih ukrajinskih vojnika.

Ona je rekla da joj je brat rekao da je zapovedništvo priznalo da će ih Rusi izvući jer “naši neće doći do njih”, rekla je Katerina.

Još jedan od vojnika zarobljenih u Zenitu bio je Andrij Dubnicki. Njegova supruga Ljudmila razgovarala je s novinarima portala Slidstvo.info.

Supruga drugog ostavljenog vojnika navodi da se s njim dopisivala, a on joj je u poslednjoj poruci u 12 sati u četvrtak napisao da će ga zarobiti.

Već u petak je ruski vojni bloger objavio video-zapis na kom se vide tela nekoliko vojnika. Na video-zapisu je bila oznaka 1. slavenske brigade Ruske vojske, koja je navodno dva dana ranije ušla u područje Zenita južno od Avdejevke.

Sestra zarobljenog vojnika tvrdi da je među mrtvima prepoznala svog brata, po odeći i flašici vode koju je držao kada su ih Rusi pronašli.

Bilijak, vojnik koji je objavljivao fotografije na Instagramu, prepoznao je drugog, jer je na ruci imao tetovažu u obliku krsta. I supruga je na snimku prepoznala svog muža.

Ukrajinska 110. brigada je za CNN poručila da pokušava da sazna šta se dogodilo.

Poznati ukrajinski vojni bloger Jurij Butusov u međuvremenu je objavio imena svih šest vojnika koji su ostali na položaju Zenit.

“Ovi ranjenici nisu mogli sami da se kreću, a nije bilo ni evakuacionih vozila za njihov prevoz. Zbog potpunog okruženja Zenita nijedno vozilo nije moglo proći za evakuaciju”, rekao je Butusov.

Nije poznato kako su vojnici umrli, ali Butusov je naveo da je ruska vojska “pogubila bespomoćne nenaoružane ranjenike, koji su bili zarobljeni i nisu mogli da se kreću”.

Oglasila se i kancelarija glavnog tužioca u Ukrajini, koja se saopštila da je pokrenuta istraga o "kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem" u slučaju povređenih i ostavljenih vojnika.

Takođe, u saopštenju je navedeno da je ruska strana pristala da evakuiše ukrajinske ranjenike i pruži im pomoć, a zatim ih razmeni (za druge ratne zarobljenike). Brigada je kasnije saznala da su njeni vojnici ubijeni, prema snimku koji su objavile ruske snage.

“Rat je okrutan i borimo se za slobodu uz visoku cenu”, navelo je ukrajinsko tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.