Pogromaška banda preuzima kontrolu, žele sveopšti rat

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 12:13

"Pogromaška banda preuzima kontrolu, žele sveopšti rat"

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert veruje da je krajnji cilj desnice je da "očisti" Zapadnu obalu od Palestinaca i pripoji teritorije Državi Izrael.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrič podgrevaju strah i netrpeljivost među verskim zajednicama u regionu zapaljivim izjavama.

Otkako je radikalna desnica ušla u vladajuću koaliciju, njih dvojica su više puta pozivali na povratak jevrejskih doseljenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Gazu i na "ohrabrivanje" palestinskog stanovništva da emigrira.

Olmert, međutim, smatra da krajnji cilj ultradesnice nije okupacija pojasa Gaze i naseljavanje jevrejskih doseljenika, već sveopšti rat za Zapadnu obalu i Brdo hrama. Ovako nasilan sukob trebalo bi da stvori utisak kod izraelskog stanovništva da se bori za svoje živote i egzistenciju i da opravda "nepodnošljive akcije” krajnje desnice.

"Ova grupa pogroma bila je uspešna u prvoj fazi pre meteža i sveopšteg rata za koji se očigledno nadaju da će ovde izbiti. Oni su preuzeli kontrolu nad vladom Izraela i čoveka koga su učinili svojim slugom na čelu. Mogućnost raspuštanja vlade i izbacivanja premijera iz vođenja državnih poslova nije potpuno nezamisliva. To je proces koji se odvija upravo sada, korak po korak", upozorava Olmert.

Kada bukne talas terora, "mesijanski halucinatori" će pokušati da objasne da je potrebna sila da bi se sprečio teror, i tako će doći do sveopšteg rata u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i na severnoj granici sa Libanom.

Bivši premijer Izraela i bivši gradonačelnik Jerusalima predviđa da će se vojna akcija proširiti na Rafu, što će ozbiljno ugroziti mirovni sporazum između Izraela i Egipta. "Nastavak vojne kampanje u Rafi, prenaseljenom gradu sa više od milion Palestinaca, upravo je taj fitilj koji će zapaliti ulice egipatskih gradova, a potom i Jordana, još jedne zemlje čiji su odnosi sa Izraelom ključni za našu bezbednost."

Olmert ističe i dodaje da će Ben Gvir i Smotrič takođe pokušati da argumentuju da Izrael nema drugog izbora osim da uništi sve neprijatelje, na svim frontovima i nivoima, bez obzira na cenu sukoba.

Bivši izraelski premijer smatra da je Benjamin Netanjahu svestan posledica takvog sukoba, ali nastavlja da sarađuje sa ultradesničarskim huškačima.

Na kraju, prema Olmertu, Netanjahu je spreman da se odrekne talaca, podriva mirovne sporazume sa Egiptom i Jordanom i ugrozi odnose sa svojim najjačim saveznikom, SAD. Čini se da Džo Bajden ima sve manje strpljenja za Netanijahua i njegovu vojnu operaciju u Gazi. Američka administracija vrši pritisak na Izrael da pristane na privremeni prekid vatre i razmenu zarobljenika pre početka Ramazana 10. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.