Pogoršano stanje ljudskih prava

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogoršano stanje ljudskih prava

Stanje ljudskih prava u Srbiji pogoršano u odnosu na 2007. godinu. Tokom 2008. bilo više napada na novinare, vratila se podela na patriote i izdajnike, a govor mržnje je kuluminirao sa skupštinske govornice.

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je izveštaj u kome je ocenjeno da je stanje ljudskih prava u Srbiji pogoršano u odnosu na 2007. godinu da je tokom 2008. bilo više napada na novinare, da se vratila podela na patriote i izdajnike, a da je govor mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuluminirao sa skupštinske govornice.

Prema rečima profesora Vojina Dimitrijevića pitanje diskriminacije se odlagalo do te mere da sada postane svedeno samo na taj jedan aspekt, gde se koriste sve moguće predrasude da se celo pitanje diskriminacije svede na to kako ćemo se odnositi prema seksualnoj diskriminaciji.

Izvestilac Centra novinar Ivan Protić upozorio je da su događaji na Kosovu prošle godine poslužili "nekim političkim snagama" da ponovo aktiviraju staru podelu na "patriote" i "izdajnike".

Prema Protićevim rečima, ti elementi, ali i "relativno blagonaklon" stav vlasti prema kršenjima ljudskih prava, učinili su da pogoršanje stanja ljudskih prava nije dovoljno predstavljeno i prisutno u javnosti.

"Tome je doprinelo i rasprostranjeno shvatanje demokratije kao apsolutne slobode izražavanja, koja podrazumeva optužbe bez argumenata, i uvrede i klevete bez ikakvih posledica po onoga ko to radi", naglasio je Protić.

U kršenjima ljudskih prava prednjače tabloidi ali i Skupština Srbije, za čijom se govornicom, dodaje Protić, često može čuti klasičan govor mržnje.

Pooštriti kaznenu politiku

Kaznena politika u oblasti porodičnog nasilja i dalje je "veoma blaga", smatra izvestilac Centra Nenad Petrović.

"Analizom smo utvrdili da se u 95 odsto slučajeva za nasilja u porodici izriču uslovne kazne. Ovakvim odlukama stvara se prostor za ponovna nasilja, jer se i žrtve i nasilnici vraćaju u istu zajednicu", objasnio je Petrović.

Beogradski centar za ljudska prava je upozorio i na činjenicu da je, od osnivanja Tužilaštva za ratne zločine pre šest godina, osuđeno "veoma malo" optuženih, istakavši činjenicu da je Vrhovni sud Srbije poništio desetak prvostepenih presuda za ratne zločine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.