Izvor: B92, 14.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogon za preradu vode kod Vince van pogona

Pogon za preradu vode na Dunavu u Vinci bice "iz predostroznosti" van pogona najverovatnije tokom celog dana, zbog opasnosti od cijanida, receno je agenciji Beta u Beogradskom vodovodu. Postrojenje u Vinci iskljuceno je u ponedeljak ujutru od 9.00 sati, a stanovnici Vince, Lestana i okolnih naselja bice snabdevani pijacom vodom iz cetiri cisterne. U Hidrometereoloskom zavodu Srbije kazu da se koncentracija i kretanje cijanida "redovno prati". U bolnicama u najugrozenijim gradovima Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Senti, Kanjizi i Beceju agenciji Beta su rekli da do sada nisu zabelezeni slucajevi trovanja cijanidom. Australijanska kompanija, suvlasnik rumunskog rudnika zlata iz kojeg se izlio cijanid, odbacila je optuzbe da je odgovorna za tu nesrecu i postavila pitanje da li je taj hemijski element stvarno izazvao masovni pomor ribe. Kompanija "Esmeralda eksplorejsn" saopstila je i da u Rumuniju salje tim strucnjaka za ekologiju kako bi dokazala svoju nevinost.

Sadrzaj cijanida uz levu obalu Dunava kod Zemuna i Panceva je veci od dozvoljenih vrednosti, saopstilo je Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Srbije. To Ministarstvo je upozorilo nizvodne korisnike vode na Dunavu da preduzmu sve mere da vodu iz te reke ne koriste. Ministarstvo je saopstilo i da je zabranilo izlov i promet ribe na teritoriji Srbije, osim ribe iz ribnjaka. Prema saopstenju ministarstva, u Pancevu i Smederevu "doslo je do manjeg pomora ribe", a preduzete su mere sakupljanja i uklanjanja uginulih riba.

Profesor ribarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Miroslav Cirkovic izjavio je da je pomor ribe zbog cijanida, jedna od najvecih ekoloskih katastrofa koja je zabelezena u Srbiji. "Bio sam prisutan na nekim mestima gde se prikupilo vise tona ribe: pet-sest tona u Adi, isto toliko u Titelu, tona u Mosorinu, a to ne moze biti ni pet odsto od ribe koja je inace u Tisi", kazao je Cirkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.