Pogledajte ko je napadač iz Tuluza (VIDEO)

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte ko je napadač iz Tuluza (VIDEO)

Ko je Muhamed Mera – čovek koga opkoljenog drži francuska policija duže više od 30 sati? Po sopstvenom priznanju, pripadnik je terorističke organizacije Al Kaide i mudžahedin koji je pokoljem u Tuluzu želeo da osveti ubijanje palestinske dece i učešće francuskih vojnika u ratu u Avganistanu.

Mera je pokušavao da se prijavi i u francusku vojsku i Legiju stranaca, ali je odbijen zbog kriminalne prošlosti i psihičke nestabilnosti.

Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nego što je otkriven njegov identitet, francuska policija ga je opisivala kao ubicu "sa neonacistički stavovima, mirnu, izuzetno okrutnu i hladnokrvnu osobu", kao čoveka koji je očigledno prošao u svom životu neku vrstu vojne obuke i koji je bio vičan baratanju s oružjem.

Nastavlja se opsada u Tuluzu: Nejasno da li je osumnjičeni Merah živ (FOTO, VIDEO)

Jerusalim: Sahranjene žrtve napada u Tuluzu (FOTO)

Francuska juri serijskog ubicu, Sarkozi zamrznuo kampanju (VIDEO)

- Mera ne liči na nekoga ko bi počinio samoubistvo. On nema dušu mučenika. On želi da ubija i nastavi da nastavi da živi – ocenio je juče pariski tužilac Fransoa Melin.

Tako, međutim, nisu procenili francuski obaveštajci, koji su ga godinama držali na oku zbog fundamentalističkih stavova. Navodno, nije pokazivao nikakve znake da bi u kratkom roku mogao da ubije čak sedmoro ljudi, među kojima i troje dece.

- Otići ću u zatvor uzdignute glave ili ću umreti sa smeškom - rekao je navodno Muhamed Mera u pozivu koji je noćas uputio televizijskoj stanici France24 sat.

Radio u garaži, bio na sudu zbog vožnje bez vozačke dozvole

Muhamed Mera je rođen u oktobru 1988. godine u Tuluzu, a poreklom je Alžirac. Kako su naveli u tužilaštvo "bio je zaposlen u jednoj garaži u predgrađu Tuluza".

Mera je imao kriminalni dosije, ali u njemu nisu navedena dela koja su povezana sa terorizmom. Pre desetak dana bio je na sudu, zbog vožnje bez vozačke dozvole.

Njegov advokat Kristin Etelin tvrdi da Mera nije ličio na fanatika i da sa njim nije razgovarala o Islamu. Ipak, francuski mediji su ga povezivali sa islamistička organizacijom Forsan Aliza (Vitezovi ponosa), koja je u januaru ove godine zabranjena jer je regrutovala ljude za borbu u Avganistanu, čijim je vlastima možda ipak poznat.

"Tihi čovek s bradom koji nikada ništa posebno nije učinio"

Mera je navodno u dva navrata boravio i u Pakistanu, 2010. i 2011. Neimenovani obaveštajni izvor navodi da on u toj zemlji nikada nije bio hapšen i da nemaju podataka o njemu.

Za one koji su ga poznavali Meru, on je bio potpuna suprotnost čoveka koga danas upoređuju sa Norvežaninom Brejvikom. Jedan od njegovih komšija kaže da je za njega on bio samo “tihi čoveka s bradom koji nikada ništa posebno nije učinio”.

Među svojim prijateljima važio je za “dobrog dečka koji se sa svima dobro slagao”.

(S media, Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.