Izvor: S media, 10.Dec.2012, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako su izgledali oglasi u Srbiji pre 100 godina (FOTO)

Novi Sad se pre jednog veka mogao podičiti veoma agilnom izdavačkom delatnošću, a jedna od izrazitih predstavnika javnih glasila sa juga Bačke bio je dnevni list “Zastava” čiji je vlasnik urednik bio Svetozar Miletić. Prvi broj “Zastave” izašao je 9. feburara daleke 1866. godine.

“Zastava” je uz manje-više uspeha izlazila sve do 1929. godine a koliko je tada živa bila medijska scena govori i podatak da je u periodu od septembra 1904. sve do 1914. “Zastava” >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << imala čak dva dnevna izdanja – Jutarnje i Večernje!

Zahavaljujući Matici srpskoj i projektu Digitalne biblioteke Matice srpske u mogućnosti smo da uživamo listajući preko Interneta stare knjige, časopise i tadašnje dnevne novine. Kada “zaronite” u to blago, lako se zanesete i zaboravite na vreme, jer toliko se tu zanimljivih stvari može pronaći.

Donosimo vam nekoliko crtica-oglasa iz Novog Sada od pre 100 godina koji mnogo govore o tom vremenu.

(www.nshronika.com)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.