Pogledajte kako je naučna fantastika postala realnost: Otkrivena planeta sa dva sunca

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako je naučna fantastika postala realnost: Otkrivena planeta sa dva sunca

U jednoj od najlegendarnijih scena čuvene naučno fantastične sage „Ratovi zvezda“, Luk Skajvoker na svojoj rodnoj planeti Tatuin stoji zagledan u horizont na kome se nalaze dva sunca. Danas, više od tri decenije kasnije, američki istraživači koristeći snimke NASA-ine sonde Kepler otkrili su ledenu planetu imenovanu kao Kepler-16b sa koje se može videti zalazak dva sunca i koja je od Zemlje udaljena oko 200 svetlosnih godina.

„Ovo je fenomenalno otkriće! Opet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ono što je nekad bilo naučna fantastika postalo realnost", kaže Alan Bos sa Karnegijevog instituta za zemljin magnetizam.

Dve zvezde koje kruže jedna oko druge i ranije su primećene, i astronomi su sumnjali da postoje planete koje kruže oko njih, ali Keplerovi snimci prvi su koji to i potvrđuju.

Keplerova misija je da pretražuje naš sektor Mlečnog puta u cilju pronalaženja planeta sličnih Zemlji koje se nalaze u okviru 'nastanjive zone', koja nije ni previše blizu ni previše daleko od zvezda oko kojih kruže.

Tatuin, domovina Luka Skajvokera, u čuvenom filmu predstavljen je kao kamenita, pustinjska planeta, dok je Kepler-16b hladni gasni div jer su obe njegove zvezde manje i hladnije od našeg Sunca. Temperature se zato na ovoj novootkrivenoj planeti kreću od minus 73 do minus 101 stepeni Celzijusa, i Saturnu je slična i u veličini i u masi.

„Još jednom se potvrđuje da je naš solarni sistem samo jedan primer u mnoštvu različitih planetarnih sistema koje priroda može da stvori", zaključuje Džoš Karter, jedan od onih koji su otkrili planetu.

Povezane vesti: Astronomi otkrili planetu "crnju od uglja"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.