Pogledajte: Erotika u nekadašnjoj Jugoslaviji

Izvor: Blic, 29.Dec.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Erotika u nekadašnjoj Jugoslaviji

Časopis "Čik" nastao je sedamdesetih godina prošlog veka. Pogled na njegove naslovnice dovoljan je da se uoči ogromna razlika između današnjih i nekadašnjih erotskih časopisa. Erotika je oduvek bila zanimljiva medijska tema, ali se u različito vreme različito i tretirala. Karakteristika "Čika" bila je i njegova edukativna fuknkcija jer se bavio seksualnim obrazovanjem, kontracepcijom i polno prenosivim bolestima.

Ko bi rekao da je u pitanju erotski časopis? Nema vulgarnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni golotinje koja je tipična za današnja izdanja. Ova naslovna strana iz 1969. godine više podseća na naslovnicu nekog modnog magazina. Čitaoci su mogli da uživaju u fotografijama najlepših ženskih nogu, a za znatiželjne Jugoslovene, tu su bili odgovori na tabu pitanja o seksu.

Ovde već ima nagoveštaja erotike, mada devojka koja pozira sa kožnim kaišem oko ručnih zglobova i dalje nije gola. Kako naslovnica pokazuje, ovo izdanje je koštalo samo jedan dinar, a nudilo je čak osam dodatnih strana.

Ovo je jedna od poslednjih naslovnica "Čika" pre promene uređivačke politike, koja će kasnije doneti smelije fotografije žena.

Konačno malo golotinje koja ukazuje na to da je u pitanju erotski magazin. Ipak, nije zaboravljena ni edukativna nota, pa vidimo da su se urednici i novinari "Čika" zalagali za uvođenje seksualnog vaspitanja u škole.

"Poklon omot za svesku"? Ovde već postaje nejasno kojoj ciljnoj grupi je časopis bio namenjen. Bilo kako bilo, na naslovnici je prelepa brineta kojoj se naziru grudi, a "Čik" konačno kreće u korak s vremenom. Ovakva fotografija lako bi se mogla naći i u današnjim časopisima.

Peti broj "Čika" na kioscima je bio u februaru 1971. godine, a na naslovnoj strani je silueta gole žene. Svako ko je želeo da zaviri unutra, morao je da plati dva dinara.

Sedamdesetih godina stranci su čitali "Plejboj" i gledali obnažene zečice, a Jugosloveni su imali "Čik" i Milju Vujanović. Glumica, astrolog i magistar političkih nauka, govorila je da bolje izgleda bez odeće nego sa njom. Četiri godine pre nego što je nastala ova fotografija, Milja je pobedila na izboru za najlepšu ženu Srbije.

U 12. broju erotskog magazina konačno su se mogle videti gole ženske grudi (ili bar jedna od njih). "Čik" u to vreme uspostavlja direktnu vezu sa čitaocima, kroz formu "draga Saveta", pa su zainteresovani mogli da pišu o svojim seksualnim iskustvima i problemima.

Ideal mršave manekenke očigledno nije važio tokom sedamdesetih, pa su se na naslovnicama nalazile žene sa oblinama. Plavuša koja otvara vrata sobe, najverovatnije spavaće, obučena je u crni kombinezon i nosi visoke potpetice, seksi detalj koji se zadržao do dan danas.

Obnažene grudi nesumnjivo su jedan od najprivlačnijih delova ženskog tela, pa nimalo ne treba da čudi njihova popularizacija u štampi. Za sve muškarce sa voajerskim sklonostima, tu je specijal "Razgolićeni prozori".

Svakako jedna od najsmelijih naslovnica "Čika", koja je najavila kako će erotski časopisi izgledati u budućnosti. Potpuno gola lepotica "upecala se" u mrežu, a čitaoci su mogli da pokažu šta znaju u erotskom kvizu.

Po sistemu "više je uvek bolje", nastala je ova naslovnica koja odiše erotikom, iako su sve žene obučene. Krajem šezdesetih baloni za skakanje su ušli u modu, a čitaoci su mogli samo da maštaju o lepoticama koje su na njima bezbrižno skakale po livadi.

U ovom broju novinari su se zapitali zašto Jugoslavija nema seks bombu, mada sudeći po fotografiji Olivere Vučo (Olivere Katarine), možda nisu bili u pravu.

Nakon kraće pauze, gole ženske grudi se vraćaju na naslovnicu "Čika". Ovoga puta, u pitanju je plavuša koja se svlači na plaži.

Golotinja i zločin su savršeni saveznici, jer ništa nije tako seksi kao opasna žena koja se ne plaši ničega. Ovoj plavuši je verovatno postalo vruće dok je obijala sef, pa je morala da se skine.

Spoj čednosti i dozirane vulgarnosti - dovoljan da izazove pažnju čitalaca. Izgleda da su 1971. na naslovnicama dominirale plavuše.

Kraj radne nedelje može da izgleda i ovako. Po ceni od dva dinara, mogli ste da dobijete "TV koloramu" i obnaženu plavušu na naslovnoj strani.

Nakon nekoliko plavuša, evo i jedne crnke koja raspiruje maštu Jugoslovena. Još jedna privlačna stvar bila je mogućnost da osvojite automobil marke "mazda". Lepe žene i luksuzni automobili oduvek su išli zajedno.

"Čik vas neće ostaviti", piše na naslovnici na kojoj poziraju čak dve lepotice. Jugonostalgičari se i dalje rado sećaju časopisa koji je izlazio dvaput mesečno i pružao pregršt tema za razmišljanje i maštanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.