Poginuo u prvoj misiji

Izvor: Politika, Beta, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo u prvoj misiji

Aleksandar Vorkapić se dobrovoljno prijavio za odlazak u Pakistan kao službenik UNHCR-a želeći da pomogne u zbrinjavanju stotina hiljada izbeglica

Sudbina je htela da Aleksandar Vorkapić iz Beograda sledeće nedelje ne proslavi 45. rođendan. Nastradao je preksinoć u bombaškom napadu na hotel u pakistanskom gradu Pešavar, u kome se obreo kada se dobrovoljno prijavio za učešće u misiji Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) na kriznim područjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Želeo je da pomogne stotinama hiljada civila koji su nedavno raseljeni iz severozapadnog Pakistana.

– Nismo želeli da verujemo da se to dogodilo našem Aleksandru, čak ni onda kada su nam rekli da je nedvosmisleno utvrđeno da je on jedna od 18 osoba koje su poginule u Pešavaru. Ostavio je iza sebe suprugu Biserku, dva sina i kćerku. Decu za ponos, odlične đake. A, šta da vam kažem posle svega što se dogodilo? Bio mi je omiljeni kum, najdraži. U ovom trenutku ne znamo ni kada će njegovo telo biti prebačeno u Srbiju, ni kada će sahrana biti organizovana. Znamo samo da će sve u vezi sa pogrebom organizovati kancelarija UNHCR-a u Beogradu – rekla nam je kuma Vorkapića na stepenicama zgrade u kojoj je stanovao Aleksandar sa suprugom i decom i zamolila nas da razumemo situaciju i ne insistiramo na razgovoru sa članovima porodice.

Vorkapić se, kako je saopšteno iz kancelarije UNHCR-a u Beogradu, dobrovoljno prijavio za učešće u misijama ove organizacije na kriznim područjima. U Pakistan je otišao 20. maja kada su talibani zauzeli severozapadni deo ove azijske države i na stotine hiljada izbeglica krenulo ka Islamabadu i Pešavaru. Bila je to njegova prva misija na kriznom području.

Vesna Petković, portparol UNHCR-a u Beogradu, objasnila je za „Politiku” da se u krizna područja uvek šalju osobe koje su prošle obuku za pomoć izbeglicama u kriznim situacijama. Prvo se na put, navodi, upućuju stručnjaci informacionih tehnologija. Njihova aktivnost je, međutim, veoma značajna s obzirom na to da od njih zavisi distribucija humanitarne pomoći ugroženim ljudima.

– Takva je praksa. Ovi stručnjaci prave baze podataka i pružaju logistiku za pomoć ljudima iz kriznih područja. Organizuju centar odakle se kasnije šalje pomoć ugroženima. Pošto prođu obuku, zaposleni u UNHCR-u mogu da rade u kriznim područjima. Kada dobiju obaveštenje o raspoređivanju, imaju dva dana da krenu na put. Ljudi sa ovih prostora su izuzetno cenjeni u UNHCR-u budući da imaju dosta iskustava iz ratova na području bivše Jugoslavije – navodi Petkovićeva.

Iskustva, nažalost, pokazuju da su najčešće žrtve u kriznim područjima upravo stručnjaci za informacione tehnologije zaposleni u UNHCR-u, iako oni ne izlaze na teren.

Vorkapiću je, kako saznajemo, hotel „Perl kontinental” bio privremeni smeštaj. U objekat UNHCR-a u Pakistanu, gde je prethodno boravio, dan-dva pre terorističkog napada, došla je jedna strana delegacija, pa je Vorkapić zbog nedostatka smeštaja prebačen u ekskluzivni hotel „Perl kontinental”. Taj hotel je, inače, omiljeno mestookupljanja i odsedanja stranaca i uglednijih Pakistanaca, što ga čini pogodnom metom za ekstremiste.

– Hotel je važio za sigurno mesto. U njemu je trebalo da bude smešteno i osoblje američke ambasade u Pakistanu – navodi naš sagovornik.

U misiju UNHCR-a tokom jučerašnjeg dana stiglo je na desetine telegrama sa izrazima saučešća. Zaposleni u beogradskoj kancelariji o svom kolegi Vorkapiću imaju samo reči hvale.

Svoje žaljenje zbog pogibije Vorkapića juče je izrazio i Antonio Gutereš, visoki komesar UN za izbeglice. Ukazujući da je ovo bila Vorkapićeva prva misija na kriznom području, naglasio je da je on dao svoj život pružajući pomoć drugima.

– Svi mi u Visokom komesarijatu UN za izbeglice pogođeni smo ovom tragedijom i izražavamo najdublje saučešće njegovoj porodici u Beogradu – rekao je Gutereš i istakao da su humanitarni radnici širom sveta sve češće žrtve napadazbog čega„najviše gube siromašni, raseljeni i ugroženi”.

Visoki komesar je podsetio da je Vorkapić drugi službenik UNHCR-a koji je poginuo u poslednjih pet meseci u Pakistanu.

– Danas smo ponovo prisiljeni da se zapitamo kako da odgovorimo na hitne potrebe ugroženih populacija, a da istovremeno osiguramo bezbednost humanitarnih radnika. Ovo je zaista strašna dilema – istakao je komesar UN-a.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.