Poginulo 70 talibana, komandant pobegao

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginulo 70 talibana, komandant pobegao

U napadu američke bespilotne letelice u Pakistanu poginulo 70 pobunjenika. Najtraženiji talibanski komandant iz Pakistana Baitulah Mehsud, osumnjičeni za ubistvo bivše premijerke Benazir Buto, otišao sa sahrane neposredno pre napada.

Najmanje 70 pobunjenika ubijeno je u napadu američke bespilotne letelice na njihova uporišta u Pakistanu, u blizini granice sa Avganistanom, saopštili su zvaničnici pakistanske obaveštajne službe.

Pobunjenici su napadnuti nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što su prisustvovali sahrani talibanskog komandanta Karija Zainudina u Južnom Vaziristanu.

Zvaničnici su naveli da je u napadu ubijeno 45 pobunjenika koji su se vraćali sa sahrane. Portparol talibana tvrdi da ih je poginulo 65, preneo je Rojters.

Iako su nezvanične informacije govorile da je u napadu stradao i najtraženiji pakistanski komandant talibana Baitulah Mehsud, dva obaveštajna izvora saopštila su da je Mehsud otišao pre udara američkog projektila.

Vođa talibana Baitulah Mehsud za kojeg se smatra da je planirao više samoubilačkih napada i da je odgovoran za ubistvo Zainudina, meta je ofanzive pakistanske vojske u plemenskoj oblasti Južnog Vazirisana.

Veruje se da Mehsud kontroliše do 12.000 naoružanih ljudi, a jedan je od osumnjičenih za ubistvo bivše premijerke Pakistana Benazir Buto.

S obziron na to da ne voli slikanje u javnosti, skoro da ne postoji nijedna fotografija tog najpozantijeg talibanskog komandanta.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, navode da nije poznato kada je Mehsud napustio sahranu. Bliski Mehsudov saradnik Kari Husain negirao je da je lider talibana umalo pobegao.

"Baitulah Mehsud je bio na tajnom mestu u vreme američkog raketnog napada, a u napadu je ubijeno samo pet naših kolega. Ostalih 45 pobijenih ljudi su bili seljani", rekao je Husain.

Husain, poznat po obučavanju bombaša samoubica, odbio je da komentariše ubistvo Karija Zainudina kojeg su juče ubili čuvari. Zainudin se rastao s Mehsudom 2007. godine, a Zainudinovi saradnici su optužili Mehsuda za to ubistvo, navodno zbog zadobijanja prevlasti nad talibanskim snagama.

Procenjuje se da je Kari Zainudin kontrolisao oko 3.000 talibanskih pobunjenika, a nedavno je kritikovao Mehsuda što su bombaši samoubice napadali civile.

Posle napada američke bespilotne letelice, u Južnom Vaziristanu su nastavljene borbe ekstremista i pakistanskih bezbednosnih snaga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.