Poginulo 55 civila u napadu

Izvor: B92, 04.Avg.2018, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginulo 55 civila u napadu

Najmanje 55 civila je poginulo, a 170 povređeno u sukobima u Hodeidi, luci na Crvenom moru u Jemenu, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Šef delegacije MKCK-a u Jemenu Johanes Bruver izjavio je da njegova organizacija osuđuje napad. Lekari i očevici naveli su ranije da je najmanje 20 osoba ubijeno i nekoliko desetina povređeno u jučeranjem vazdušnom napadu na ulaz u bolnicu i na riblju pijacu u Hodeidi.

Koordinatorka UN za humanitarna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Jemenu Lize Grande izjavila je da je "šokirana" napadom na jednu od najvećih bolnica u Jemenu, u luci Hodeidi, koja je pod kontrolom šiitskih pobunjenika Huti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je uputila izraze saučešća jemenskom naroda.

Specijalni izaslanik UN Martin Grifits izjavio je ranije danas da će UN pozvati zaraćene strane u Jemenu na mirovne pregovore koji bi trebalo da počnu 6. septembra u Ženevi.

Luka Hodeida, za čiju se kontrolu bore snage koje podržavaju saudijska koalicija i šiitski pobunjenici plemena Huti, služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku. Pored sukoba i gladi, u Jemenu je prošle godine bila epidemija kolere.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.