Poginulo 12 rudara u eksploziji metana

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginulo 12 rudara u eksploziji metana

Najmanje 12 rudara poginulo, a devet povređeno u dve eksplozije u rudniku uglja na jugozapadu Rumunije. U rudniku blokirano još sto rudara.

Prva eksplozija metana dogodila se posle podne i u njoj je poginulo osam rudara, dok je u drugoj eksploziji, poginulo još četvoro spasilaca.

Posle druge eksplozije, spasiocima je naloženo da odmah napuste rudnik jer se može dogoditi nova eksplozija. U rudniku je još uvek blokirano oko 100 rudara.

"Trenutni bilans >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iznosi 12 mrtvih i devet povređenih. Sve aktivnosti su obustavljene, a spasilačke ekipe izvlače tela žrtava koja su ostala u rudniku," rekao je portparol lokalne policije Gabrijel Nitu.

Među povređenima, šestoro rudara je sa teškim opekotinama. Oni su operisani u bolnici u Petrošani i njihovo stanje je sada stabilno, navode lekari.

Ispred rudnika okupile se porodice rudara koji su zatrpani u rudniku.

U ovom kraju pamte da je u rudniku Petrila od 1982. do sada bilo pet nesreća sa ljudskim žrtvama. Ovo je najveća rudarska nesreća u Rumuniji u poslednjih 20 godina.   

Najveća nesreća u rumunskoj rudarskoj industriji od pada komunizma 1989. godine dogodila se 2001. kada je poginulo 14 osoba. Takvi incidenti obično nisu objavljivani u vreme komunizma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.