Izvor: Nezavisne Novine, 24.Mar.2016, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poetska Krajina ima šta da ponudi

NOVI SAD - U ovom času, krajiška poezija ne samo da ne mora, nego i ne treba da dokazuje svoju prominentnost, rekao je književnik Mirko Vuković, priređivač Panorame krajiške poezije "Kako je palacao jezik" prilikom prve promocije ove knjige koja je održana u srijedu naveče u Novom Sadu na "Prolećnim Brankovim danima 2016".

Na promociji su učestvovali pjesnici zastupljeni u Panorami: Ranko Preradović, Milan Rakulj i Nikola Paripović, te novosadski glumci koji su govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pjesme pjesnikinja Stevke Kozić-Preradović, Dragane Kragulj i Tanje Stupar-Trifunović.

Glumci su kazivali i stihove Ranka Risojevića, Bore Kapetanovića i Branimira Kršića.

"Krajina kao centralni i najdinamičniji dio RS dostojno je predstavljena Panoramom krajiške poezije koju je priredio Mirko Vuković. Blagodareći 'Brankovom kolu' poetska Krajina je pokazala da ima šta ponuditi i Novom Sadu, što dokazuje dinamičnost i živost promocije održane u Gradskoj biblioteci srpske Atine", rekao je Nikola Paripović nakon promocije Panorame.

Neposredni i živi odnos publike, domaćina i gostujućih pjesnika, dodao je on, uvjerava da poezija živi i dobija svoju punoću u javnom kazivanju.

Najstariji među prisutnim pjesnicima, Ranko Preradović, sastavljač Panorame poslijeratne krajiške poezije daleke 1970. godine u izdanju čuvenog banjalučkog časopisa "Putevi", koja je bila svojevrsni predložak novom projektu Mirka Vukovića, rekao je da je bilo veoma lijepo, taman kako su i očkivali da bude na takvoj manifestaciji.

"Zahvalnost dugujem 'Brankovom kolu' što na ovaj način brine o književnoj Krajini", kazao je Preradović, književni bard Krajine, kako ga je oslovio direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić.

On je čitao pjesme kako iz Vukovićeve, tako i iz sopstvene Panorame krajiške poezije koju je sam napisao 1970. godine koja je ujedno i bila prvo štivo ovakve vrste.

Program je bio muzički ukrašen i nastupom mlade pijanistkinje Jovane Krmpotić koja je izvela tri kompozicije Vilijama Džiloka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.