Podzemni odvoz smeća u gradovima

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemni odvoz smeća u gradovima

Podzemni mrežni sistem za transport gradskog i komercijalnog smeća tipa „Envak” već je u upotrebi u oko 30 zemalja. Sistem je prvi put razvijen u Stokholmu 2004. kada se ovaj grad pripremao da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara.

Kandidaturu nije dobio, ali vakuumski sistem za podzemno transportovanje smeća, koji drastično smanjuje drumski transport smeća i poboljšava higijenu i ukupne zdravstvene i bezbednosne uslove života u gradskim sredinama, primenili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su mnogi gradovi.

Sistem je automatizovan, a funkcioniše tako što građani smeće i otpad ubacuju u kućne (u zgradama i domaćinstvima) ili ulične kontejnere povezane sa podzemnom mrežom. Kontejneri se postavljaju u grupama po tri, za smeće koje se spaljuje, organske otpatke i materijal za reciklažu (novine, staklo itd.). Sistem kompjuterski kontroliše da li je kontejner pun, a kada zaključi da jeste, prazni ga u roku od 30 sekundi, nakon čega se smeće brzinom od 70 km, uz pomoć delimičnog vakuuma koji stvaraju specijalni ventilatori, sprovodi do terminala za klasifikaciju i preradu. Prikupljene otpadne materije tu se obrađuju, tako da se energija dobijena spaljivanjem zapaljivog smeća konvertuje za zagrevanje i proizvodnju struje u oblasti o kojoj je reč, organski otpaci se procesom previranja pretvaraju u čvrsto organsko đubrivo, materijal prikladan za reciklažu se reciklira, a štetni i toksični otpad se uništava. Sistem može biti stacionaran ili pokretan, njegove ekološke i higijenske prednosti su nesumnjive, a uspešna primena u velikoj meri zavisi i od discipline građana prilikom bacanja i razvrstavanja smeća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.