Podvodni dronovi i hipersonične jedrilice, šta je ispod čaršava na kineskoj paradi?

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvodni dronovi i hipersonične jedrilice, šta je ispod čaršava na kineskoj paradi?

Velika količina novog oružja primećena je tokom probe za paradu na 70-godišnjicu Narodne Republike Kine, piše Raša tudej.

Deo je identifikovan, dok ostatak izaziva "divlje" spekulacije, piše ruski portal.

Tokom probe noću nastao je veliki broj fotografija i video-snimaka koje su napravili vojni entuzijasti i turisti, i na društvenim mrežama počele su spekulacije u šta zapravo gledaju.

Neke mašine bile su lake za imenovanje, poput kineskog lakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tenka, Tip 15 za brdovite predele, koji će premijerno biti na paradi.

Tip 15s, kao i druge mašine poput Tipa 99A, glavni borbeni tenkovi u novoj su pustinjskoj kamuflaži. Promena sa klasičnih "boja džungle", može da bude signal da Peking aktivno razmatra nove oblasti za slanje trupa, piše Raša tudej.

Mnoga druga vozila, ipak, bila su prekrivena, najverovatnije sa namerom da održe neizvesnost do same parade. Među njima, viđena je sprava u obliku torpeda. Spekuliše se da je u pitanju podvodni dron, to jest autonomna podmornica. Kina je testirala više nadzornih podvodnih dronova proteklih godina, ali su bile znatno manje nego primećena naprava koja se sprema za paradu. Portal ocenjuje da bi veće dimenzije značile da one sada mogu da nose oružje.

Još jedna misteriozna sprava pretpostavlja se da je hipersonična jedrilica ili UAV, s obzirom na gladak oblik.

Čini se da je među mašinama sa slike raketni bacač, koja nosi najmanje dve municije. To bi takođe mogao biti težak MRLS sistem, sličan ruskim mašinama BM-30 Smerch. Ruski portal zaključuje da je u viđenom na probi ostavljeno "dovoljno materijala za spekulacije", ali će ipak morati da se sačeka do 1. oktobra, kada će biti održana parada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.