Podsticaji za zapošljavanje važiće i za mala preduzeća

Izvor: Radio 021, 24.Dec.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaji za zapošljavanje važiće i za mala preduzeća

Podsticaji za zapošljavanje novih radnika od 2016. godine važiće i za mala i mikro preduzeća i preduzetnike i to ako zaposle najmanje dvoje radnika.

U tom slučaju moći će da povrate 75 odsto poreza i doprinosa. Na toliki "popust" dosad su mogli da računaju samo investitori koji zaposle najmanje 100 ljudi. Ovo predviđaju izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje koji su trenutno pred poslanicima Skupštine Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
I preduzetnici i mala i mikro preduzeća povraćaj će moći da ostvare sve do kraja 2017. godine. Novina je i što su postojeće povlastice za nove radnike trebalo da važe do kraja juna 2016. ali će i na njih poslodavci moći da računaju godinu i po duže.

Ako poslodavac novozaposlenima isplaćuje "čistih" 40.000 dinara, na poreze i doprinose daje ukupno 24.114 dinara. Država će mu za "pojačanje" vratiti 18.975. U Uniji poslodavca najavljene izmene pozdravljaju i veruju da bi mogle da utiču na smanjenje rada "na crno".

"Takva mera je mogla da se donese i ranije", smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca: "Često smo skretali pažnju i tražili takve podsticaje. U Srbiji veliki broj radnika radi neprijavljeno i na takve poslodavce bi ovakva mera mogla da deluje. Treba očekivati da će zaposlenost statistički porasti. Da bi, međutim, i fizički se povećao broj radnika, logika je drugačija. Poslodavac zapošljava samo onog ko mu treba. Koliko god da mu država plati, on neće angažovati nepotrebne radnike. Da bi zaposlenost i realno rasla, mora da napreduje privreda".

Podsticaji zapošljavanju i jesu jedna od mera iz Nacionalnog programa smanjenja sive ekonomije. U Savezu računovođa Srbije, međutim, upozoravaju da za smanjenje nelegalnih tokova valja rešiti i neke druge probleme.

"Mi se često bavimo i rešavamo samo posledice, a ne uzrok", smatra Pero Škobić, generalni sekretar Saveza: "Moramo da imamo dobro finansijsko izveštavanje. Treba nam obračun proizvodnje. To znači da se zna da od 100 metara štofa ispadne 30 odela. A kod nas izađe deset odela, a 20 ode na crno tržište. I nikom ništa".

Da bi ostvarili uslove da povrate 75 odsto poreza i doprinosa mala, mikro preduzeća i preduzetnici moraju da povećaju broj radnika u odnosu na stanje 31. oktobra ove godine. Ukoliko prvo zaposle samo jednog, a tek onda drugog radnika, podsticaji će važiti od momenta upošljavanja drugog. U slučaju da su otpuštali radnike, na podsticaje mogu da računaju tek kada nadmaše broj sa kraja oktobra.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.