Podsticaji stočarima

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaji stočarima

Da bi podstakla razvoj ovčarstva u Valjevu, gradska Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve svake godine organizuje regionalnu izložbu, na kojoj nagrađuje najbolje stočare.

Potencijal za razvoj ovčarstva u Zapadnoj Srbiji je veliki, ali većina pašnjaka nije iskorišćena, a izvoz nije organizovan, iako je potražnja arapskih zemalja za jagnjećim mesom velika. Stado ovaca Dragoljuba Davidovića iz Lukavca nadomak Valjeva je za primer u čitavom kraju, tvrde stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za stočarstvo.

Četrdeset grla sjeničke oplemenjene rase umatičeno je, a planira da to učini i sa desetoro jagnjadi. Većina je namenjena za priplod.

"Desetak godina bavim se malo ozbiljnije ovčarstvom. Država treba da se uključi malo više, kao i proizvođači i poljoprivrednici. Mada ima ljudi koji rade i koji se trude i koji bi radili, pogotovo mladi, međutim slabo ih država subvencioniše", kaže Davidović.

Dragoljub je dobio šampionsku titulu na Regionalnoj ovčarskoj izložbi u Valjevu, koja devetu godinu okuplja najbolje proizvođače. Njih dvadeset petoro izložilo je oko 200 grla u kategorijama stariji i mlađih ovaca i ovnova, kao i šilježadi.

Saša Radosavljević, v.d. direktora Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve Grada Valjeva kaže da planiraju da krajem oktobra zanove dve stotine jaganjaca umatičenih kod novih zanavljača.

"U narednom planu, shodno zahtevima, nameravamo da zanovimo još šest stotina jaganjaca kako bi proširili matično stado koje je negde oko četiri i po hiljade jaganjaca", kaže Radosavljević.

Potencijal za razvoj ovčarstva u valjevskom kraju je veliki. Pašnjaci su neiskorišćeni, tim poslom se može baviti i stariji živalj, a mogućnosti za izvoz, koji nije organizovan, već sporadičan, velike.

Doktor Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu kaže da se arapske zemlje interesuju za jagnjeće meso.

"Interesuju se za stariju jagnjad, šilježad koji ima od četrdeset do pedeset kilograma. Čak se pominju neke cifre od sedam hiljada jagnjadi mesečno. Onda svima nama to treba da bude putokaz šta treba da radimo", kaže Vujić.

Da ne ostanu mrtvo slovo na papiru, ukazuju valjevski stručnjaci za ovčarstvo, programe razvoja, koji su načinili, konačno, treba realiozovati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.