Podstanari u domovima zdravlja

Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podstanari u domovima zdravlja

Većina domova zdravlja ima višak kvadrata koje najčešće iznajmljuju privatnim apotekama. Ima i interesantnijih primera, pa je do prošle godine u suterenu Doma zdravlja "Vračar" radila teretana, a u prizemlju Doma zdravlja "Savski venac" nalazi se mala galerija. DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici nekoliko stotina kvadrata iznajmljuje kao stambeni prostor. Novac koji se na ovaj način prikupi ove ustanove koriste za povećanje plata zaposlenih ili za nabavku opreme.

Odluci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o tome kome iznajmiti višak prostora i po kojoj ceni ne prethode nikakave javne licitacije ili tenderi, već se najčešće donosi odluka na nivou upravnih i nadzornih odbora ustanova, a zatim se traži i dozvola Direkcije za imovinu Republike Srbije. U nekim slučajevima tu odluku donosi direktor ustanove, što stvara prostor i za ličnu korist.

Dr Predrag Spasenović, direktor Doma zdravlja na Čukarici kaže za "Blic" da su mu iznajmljeni kvadrati "trn u oku", ali da ne može ništa protv njih, jer su sve to ugovori koje je sklopila bivša direktorka. Između ostalog, ova ustanova je iznajmila 54 kvadrata privatnoj apoteci po ceni od 36.000 dinara mesečno i taj ugovor ne može da se raskine do 2013. godine. "Optika" u objektu u Sremčici je iseljena, a 41 kvadrat prostora u ambulanti na Žarkovu iznajmljen je privatnoj apoteci za mesečnu kiriju od 20.000 dinara.

- Interesantno je da se prostorije doma zdravlja koriste i u stambene svrhe. U ginekološkoj ambulanti u zgradi na Čukarici stanovala je radnica doma zdravlja za kiriju od 3.000 dinara. Tu živi i jedna doktorka koja plaća 1.800 dinara mesečno. Još drastičniji primer je u ambulanti na Umci gde u 104 kvadrata živi porodica i za to plaća 1.500 dinara mesečno. Nama je neophodan taj prostor i rešićemo se tih podstanara u najkraćem roku - ističe dr Spasenović.

U okviru DZ "Vračar" prostorije iznajmljuje Automoto savez Srbije, a do prošle godine u suterenu se nalazila i teretana koja je nakon dugog sudskog postupka iseljena. Trenutno se u ovoj ustanovi nalaze i privatna apoteka i mala pekara, a iznajmljivanje prostora ih košta oko 300 dinara po kvadratu.

- U prostorijama gde se nalazila problematična teretana planiramo da osnujemo boravak za decu ometenu u razvoju u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo. Nije reč o velikom novcu od rentiranja tih prostorija, ali ipak dobro dođe da se podmire troškovi održavanja i neke popravke - kaže za "Blic" dr Đorđe Stojiljković, direktor ove ustanove.

U DZ "Barajevo" ima viška kvadrata, ali samo u seoskim ambulantama. Takav slučaj je, na primer, u Vraniću, gde postoje dva stana koja će se dodeliti lekarima koji rade u tim stanicama. Stanarinu će otplaćivati tako što će pacijentima biti dostupni 24 sata, jer u tim selima nema Hitne pomoći.

Novac prikupljen na ovaj način odlazi na posebne račune domova zdravlja, a kontrolišu ga, osim direktora, upravni i nadzorni odbori. Ministarstvo zdravlja nema uvid u dodatne prihode stečene na ovaj način. Domovi zdravlja zarađuju i od vanstandardnih usluga, kao što su lekarska uverenja za vozače i sistematski pregledi zaposlenih.

Ni prostora ni para

Ima i domova zdravlja kojima nedostaje prostor, tako da nema govora o iznajmljivanju viška kvadrata. Takav je slučaj u Domu zdravlja "Obrenovac" gde se čekaju novčana sredstva za izgradnju novog krila ustanove, kao i na Novom Beogradu, gde sa dosta muke postojeći prostor prilagođavaju sve većem broju pacijenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.