Podsećanje na opstanak - Međunarodni dan biološke raznovrsnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsećanje na opstanak - Međunarodni dan biološke raznovrsnosti

NOVI SAD - Na desetine predstavnika biljnog i životinjskog sveta nestaju sa Zemlje svakog dana, upozoreno je danas, povodom Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti.

Prema podacima Ruskog nacionalog komiteta za pomoć programu UN za životnu sredinu, u opasnosti od nestanka je više od 7 hiljada životinjskih i gotovo 60 hiljada biljnih vrsta, prenela su agencije.

Međunarodni dan biološke raznovrsnosti se u svetu obeležava od 1992. godine, kada je na konferenciji Organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine i razvoj u Rio de Žaneiru usvojena Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, koja danas objedinjuje 188 zemlja.

Osnovni cilj Konvencije je očuvanje biološke raznovrsnosti na nivou genetike, vrsta i ekosistema, kako u konzervativnom aspektu (očuvanja prirode), tako i po pitanju razumne eksploatacije njenih delova.

Konvencijom se utvrđuje da države imaju suvereno pravo na genetske resurse i istovremeno su odgovorne za očuvanje biološke raznovrsnosti i stabilno korišćenje bioloških resursa u okviru nacionalnog prava.

Do 14 miliona vrsta

Stručnjaci ističu da je osnovni zadatak Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti da skrene pažnju javnosti na problem nepovratnog nestanka brojnih predstavnika flore i faune sa lica Zemlje. Jedan od načina borbe za očuvanje raznovrsnosti života na našoj planeti je zaštita retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Svetska unija za zaštitu prirode je istakla sedam osnovnih faktora koji utiču na nestajanje biološke raznovrsnosti - nestanajanje prirodne sredine, konkurencija invazivnih vrsta, zagađenje životne okoline, globalne klimatske promene, širenje pustinja, rast stanovništva i prekomerna potrošnja, nepromišljeno korišćenje prirodnih resursa. Mnogi ovi ovih faktora su rezultat ljudske aktivnosti.

Biološka raznovrsnost smatra se jednom od najznačajnijih oblasti za čovečanstvo, pored snabdevanja vodom, zdravstvene zaštite, energetike i poljoprivrede. Život ljudi je praktično nemoguć bez i jedne ove komponente, kao i bez biološke raznovrsnosti.

Naučnicima je za sada poznato oko 1,75 miliona bioloških vrsta, ali prema različitim ocenama njihov broj može da dostiže 14 miliona.



Ptice za posmatranje


Svetski lideri su 2000. godine usvojili Deklaraciju veka u kojoj su precizirali razvojne ciljeve u 21. veku u osam oblasti, a jedan od tih ciljeva je usmeren na usporavanje tempa nestajanja biološke raznovrsnosti.

Generalna Skupština UN je 20. decembra 2006. godine svojom rezolucijom proglasila 2010. godinu Međunarodnom godinom bioraznovrsnosti. Na ovaj način UN nastoji da skrene pažnju na potrebu očuvanja i racionalnog korišćenja prirode, ujedinjenja napora na očuvanju ekosistema i zaštiti posebno vrednih prirodnih objekata.

U cilju podrške Međunarodnog dana bioraznovrsnosti na 65. sednici Generalne skupštine, u 2010. godini će se održati jednodnevno savetovanje na visokom nivou uz učešće šefova država i vlada.

Smatra se da među ugrožene vrste spadaju i retke ptice koje su danas, povodom dana biološke raznovrsnosti mogle da se posmatraju na svojevrsnom sajmu u prirodnom rezervatu Zasavica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.