Podrška reformama u BiH

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška reformama u BiH

Džozef Bajden i Havijer Solana podržavaju evroatlantske integracije BiH. Zabrinjavaju ih izjave i aktivnosti koje predstavljaju pretnju celovitosti zemlje, navodi se u zajedničkoj izjavi visokih zvaničnika SAD i EU, izdatoj dan posle posete Sarajevu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana podržavaju evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, ali su zabrinuti zbog političke atmosfere i ekonomskih prilika, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju ambasade SAD u Sarajevu, dan posle posete Bajdena i Solane BiH.

"Podržavamo težnje stanovnika BiH ka pridruženju evropskim i trans-atlantskim institucijama. Takođe podržavamo reforme koje će biti potrebne za ostvarenje ove evropske budućnosti", izjavili su Bajden i Solana, koji su tokom posete Sarajevu razgovarali s najvišim zvaničnicima BiH, stranačkim liderima i Visokim predstavnikom u BiH.

Visoki zvaničnici SAD i EU izrazili su podršku liderima koji, kako su naveli, "imaju hrabrosti da, kako bi došli do kompromisa, prevaziđu etničke podele, grade poverenje, učvršćuju stabilnost i donose prosperitet BiH".

"Zabrinuti smo zbog izjava i aktivnosti u poslednjih nekoliko godina koje predstavljaju pretnju teritorijalnom integritetu BiH, ovlašćenjima države i pravima entiteta", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Briga zbog ekonomske situacije 

Dva zvaničnika zabrinuta su zbog ekonomske situacije, ali i za "nezavisnost pravosudnih institucija i vladavinu zakona".

U saopštenju se navodi i da je potrebna veća fiskalna kontrola, finansijska odgovornost i transparentnost.

Bajden i Solana su ukazali da BiH može ove godine napraviti važan korak ka NATO-u i EU ako ispuni pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savet za implementaciju mira povodom zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika i njene tranzicije u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Između ostalog, to je raspodela državne imovine između države i entiteta, pitanje vojne imovine, uključujući uništavanje viška naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava, pozitivna ocena Saveta za implementaciju mira u vezi sa situacijom u BiH na osnovu usaglašenosti s Dejtonskim sporazumom, navodi se u saopštenju.

To je samo prvi korak, a još mnogo toga treba uraditi. Napredovanje ka EU i NATO-u doneće istinske prednosti građanima BiH - bezvizni režim, više aktivnosti u oblasti trgovine i investicija, podršku ekonomskom razvoju i prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti BiH u integrisanom regionu zapadnog Balkana, zaključuje se u saopštenju Bajdena i Solane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.