Podrška obrazovanju romske dece

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška obrazovanju romske dece

Ministarstvo prosvete i nauke dodelilo je Gradu Loznici 35.000 evra za projekat školovanja Roma koji će se u narednih godinu dana sprovesti u još 14 izabranih opština i gradova Srbije.

Učenici romske nacionalnosti u Loznici u narednih godinu dana dobiće pomoć u savlađivanju gradiva kao i mogućnost nastavka redovnog školovanja. Ovaj zajednički projekat gradske uprave i nevladinog sektora, Ministarstvo prosvete i nauke podržalo je sa 35.000 evra.

Nosilac projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Snaga je u obrazovanju" je udruženje "Romska sreća" iz Joševe, uz podršku Gradske uprave, predškolske ustanove "Bambi" i četiri osnovne škole iz Banje Koviljače, Klubaca, Jadranske Lešnice i Lešnice, mestima u kojima se nalazi najviše romske dece.

"Projektom će biti obuhvaćeno 105 dece, uglavnom one koja su već u sistemu redovnog školovanja, ali će biti i one dece koja žele nastaviti prekinuto školovanje", rekao je novinarima predsednik udruženja "Romska sreća" Milivoje Ametović.

U Loznici ne postoje podaci o broju romske dece koja ne pohađaju školu, ali se očekuje da će to uskoro biti poznato, kada bude završeni popis i baza podataka.

Od ukupnog iznosa dobijenih sredstava, "Romska sreća" imaće 16.410 evra za organizovanje tribina, nabavku odeće, obuće i sredstava za higijenu, kao i za posete aktivista romskim porodicama.

Gradska uprava će raspolagati sa 13.280 evra za troškove prevoza i užine učenika, kao i za medijsku promociju projekta.

Preostali iznos raspodeliće četiri škole i vrtić, za nastavne aktivnosti i nabavku nastavnih sredstava i opreme.

Projekat će trajati od avgusta 2011. do avgusta 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.