Izvor: Danas, 01.Apr.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška malom biznisu

Užice - Zahvaljujući Fondaciji "Ana i Vlade Divac" i Gradu Užicu, četiri projekta samohranih majki u tom gradu podržana su sa ukupno 720.000 dinara. Po pedeset odsto tog iznosa obezbedili su ta fondacija i lokalna samouprava, u okviru zajedničkog Programa podrške samozapošljavanju samohranih roditelja. Na konkurs je prijavljeno šest projekata od kojih su četiri finansijski podržana sa po 180.000 dinara.

Sanja Borović je novac iskoristila za opremanje svog frizerskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << salona i nabavku repromaterijala, Vesna Ćosović je osnovala Udruženja obolelih od osteoporoze, Jelena Cvrkotić je donaciju iskoristila za razvoj proizvodnje maline, a Nada Petrović za unapređenje i proširenje zasada malina.

- Dobijena sredstva omogućila su mi da poboljšam kvalitet rada, povećam obim posla, ali i da zaposlim novog radnika, što je vrlo značajno, jer to sama ne bih uspela, rekla je Sanja Borović.

- Nažalost, samohrani roditelji nisu u dovoljnoj meri prepoznati u zakonskim regulativama, a nemaju prioritet ni u konkursima koji se raspisuje za dodelu sredstava. Imajući u vidu to saznanje, kao i činjenicu da u Srbiji postoji oko 75.000 samohranih roditelja, razvili smo ovaj program kako bismo poboljšali njihov status. Cilj Grada Užica je jaka porodica i zato ćemo i dalje nastaviti da finansiramo slične projekte, poručio je Branko Gavrilović, gradski većnik, dodavši da je Užice sa tom fondacijom realizovalo i projekat "Divac omladinski fondovi", kojim su novčano podržane ideje mladih u različitim oblastima.

Podsetivši na to da godinama podržavaju samohrane roditelje, Ivona Gvozdenović, predstavnica te fondacije, istakla je da je program u Užicu bio prvi u okviru podrške koji je realizovan u saradnji sa jednom lokalnom samoupravom.

- Takvim programom kreiramo kvalitetnije i bolje uslove za odrastanje dece u takvim porodicama. U nedostatku jasnih sistemskih rešenja, mi vidimo prostor za podršku malih preduzetničkih ideja. Cilj nam je da, u saradnji sa vlastima na nacionalnom nivou, pokušamo da omogućimo i određene olakšice za pokretanje malih biznisa samohranih roditelja, poručila je Gvozdenovićeva.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.