Podrška kolega sindikalcima Jure

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška kolega sindikalcima "Jure"

BEOGRAD -

Sindikat novinara Srbije izrazio je danas punu podršku kolegama iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga" u njihovom insistiranju da poslovodstvo južnokorejske kompanije "Jura" poštuje zakone Srbije.

"Otpuštanjem kompletnog sindikalnog rukovodstva u 'Juri' vlasnik je prekršio zakone Srbije i poslao poruku svim zaposlenima kako će proći ako se usude da se sindikalno organizuju", saopštio je Sindikat novinara Srbije.

Ukazavši da "vlasnici privatnih kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na svaki način pokušavaju da spreče sindikalno organizovanje i da istu sudbinu dele i zaposleni u medijima" iz Sindikata novinara upozoravaju da je "sprečavanje sindikalnog organizovanja u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i međunardnim konvencijama."

Tim povodom Sindikat novinara je istakao da se "vlada, koja ne može da obezbedi uspostavljanje socijalnog dijaloga, ne može smatrati socijalno odgovornom vladom".

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštio je 10. februara da su radnici fabrike "Jura" u Rači pod stalnim mobingom, da ih rukovodstvo psihički i fizički maltretira, da im ne dozvoljava sindikalno delovanje, zbog čega je šest sindikalnih lidera dobilo otkaz.

Predsednik "Sloge" Željko Veselinović saopštio je juče da su o kršenju prava radnika i prava na sindikalno organizovanje u toj fabrici obaveštene sve nadležne institucije i organi u zemlji.

On je za iduću sedmicu najavio sindikalne proteste ispred južnokorejske ambasade u Beogradu, a potom i fabrike "Jura" u Rači, ukoliko vlasnik Lukas Džangvu Nam ne vrati na posao šest radnika koji su, zalažući se za prava zaposlenih, inicirali osnivanje sindikata "Sloga".

U južnokorejskoj kompaniji odbacuju optužbe tog sindikata kao neosnovane tvrdeći da su "apsolutno neistinite" i da "Jura" poštuje sve propise srpskog zakonodavstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.