Podrška i kritike za Erdoganovu balkansku kampanju

Izvor: Southeast European Times, 22.Jan.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška i kritike za Erdoganovu balkansku kampanju

Dok hiljade ljudi protestuje na ulicama Istanbula zbog korupcije vlasti, pristalice premijera Redžepa Tajipa Erdogana pokrenule su kampanju podrške vladi širom Balkana.

22/01/2014

Menekše Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 22.1.2014.

Pristalice turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nalazi na udaru kritike zbog istrage o korupciji i reakcije države na proteste u Gezi parku, organizovale su obilazak Balkana kako bi prikupile >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << podršku vladi.

Turneja, koju je organizovala Unija turskih demokrata (UETD), krenula je 2. januara iz Beča da organizuje javne kampanje u gradovima širom Balkana. Prvi događaj, 3. januara u Sarajevu, okupio je na desetine studenata i članova nevladinih organizacija na zajedničkoj molitvi u Gazi Husref-begovoj džamiji. Neki su nosili plakate na kojima je pisalo „Stoj uspravno, Bosna je s tobom“. Molitvu su organizovali studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Nacionalna unija turskih studenata (MTTB).

„Današnje dešavanje je najmanje što građani BiH mogu da urade za Muslimane u Turskoj“, izjavio je za SETimes Mirsad Karić, profesor na IUS. „Dobro je poznato da je Erdogan veliki prijatelj BiH i da nam stalno pomaže.“

Ipak, neki u Turskoj sve to dovode u pitanje, a zemlja se nalazi u najvećoj unutrašnjopolitičkoj krizi poslednjih godina. Stotine policajaca je premešteno sa svojih dužnosti, a trojica ministara vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) podneli su ostavke za vreme istrage o korupciji, koju mnogi vide kao borbu između Erdoganovih pristalica i njegovih nekadašnjiih saveznika, pokreta Gulen.

„To sve zvuči kao loše zamišljena, amaterska ideja od koje neće biti ništa“, kaže za SETimesTurčin Kerem Oktem, saradnik Centra za evropske studije na Univerzitetu u Oksfordu. „Ne reaguje se na svetsko javno mnjenje tako što se organizuju imigranti da obilaze Evropu. Posebno ako se služe loše prevedenim pojmovima poput 'narodne volje', koji su prikladniji nacističkoj Nemačkoj nego 21. veku.“

Vojno-politički analitičar Dževad Galijašević kaže da je molitva organizovana za turskog premijera konvencionalni politički akt sa verskim osnovama, koja zapravo nema dodirnih tačaka sa religijom.

„Redžep Tajip Erdogan je postao faktor nestabilnosti ne samo u svojoj zemlji, već i u čitavom regionu“, izjavio je Galijašević, a prenosi Press RS.

Stručnjaci kažu da se javno mnjenje na Balkanu o Turskoj formira na osnovu vesti koje stižu o toj zemlji, a u kojima se govori o korupciji, napadima na slobodu medija i pritiscima na pravosuđe.

„Sve su to, na žalost, istinite priče i viđenje Turske kao sjajnog primera razvoja i demokratije bez sumnje se brzo topi“, kaže Oktem. „Za mnoge pripadnike muslimanskih zajednica na Balkanu, trenutno opadanje Turske kao pozitivnog uzora je duboko zabrinjavajuće.“

On dodaje, „Muslimani na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, znaju da nemaju mnogo saveznika u svetu i da je jaka Turska dobra i za njih same. Ali kako stvari stoje danas, prisustvo Turske na Balkanu će opadati, kako njena politika bude i dalje nepredvidiva.“

Međutim, Erdoganova vlada još uvek uživa podršku u regionu, posebno u većinski muslimanskim zajednicama. Bošnačko nacionalno veće u Srbiji nedavno je dodelio Erdoganu zlatnu medalju za odbranu manjinskih prava.

Avdija Salković, bibliotekar i Erdoganov pristalica u Novom Pazaru, kaže da je turski premijer „jedan od najvećih vizionara i demokrata našeg vremena“.

„On je Musliman, ali ne i islamista. Njegov doprinos razvoju turske je očigledan, prvenstveno u oblasti demokratizacije vojske“, kaže Salković zaSETimes. „Njegov doprinos ravnopravnosti svih građana je nesporan; zabrađenim ženama bilo je zabranjeno da studiraju i učestvuju u radu parlamenta, ali danas među poslanicima u parlamentu ima najmanje pet žena sa feredžama.“

Gradonačelnik Ilidže Senaid Memić kaže da Turska mora da ima svoj unutrašnji mir da bi mogla da sačuva BiH.

„Nadam se da će biti pronađeno zajedničko rešenje za sve probleme i da će Erdogan nastaviti da radi u interesu muslimanskog naroda“, kaže Memić za SETimes.

„Uveren sam da će premijer Erdogan obezbediti stabilnost i nastaviti proces reformi koji će rezultirati daljim napretkom i jačanjem Turske“, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. „Jaka i stabilna Turska je u najboljem interesu Bosne i Hercegovine, kao i čitavog regiona.“

Dopisnice Ana Lovaković iz Sarajeva i Ivana Jovanović iz Beograda učestvovale su u izradi ovog članka.

Kakav će efekat Erdoganova kampanja imati na javno mnjenje na Balkanu? Pridružite se diskusiji, napišite komentar.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.