Podrška Srbiji od češkog Senata

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Srbiji od češkog Senata

Članovi delegacije češkog Senata razgovarali sa predstavnicima srpskog parlamenta. Evropska unija, pod izgovorom nepotpune saradnje sa Hagom, drži narod Srbije u šaci, smatra predstavnik gostujuće delegacije Jirži Dinstbir.

Predsednik Odbora za spoljne poslove, odbranu i bezbednost češkog Senata Jirži Dinstbir istakao je u Beogradu, u razgovoru sa srpskim parlamentarcima, da sve stranke u češkom parlamentu podržavaju Srbiju na evropskom putu, saopšteno je iz Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštine.

Delegacija odbora češkog Senata u Skupštini odvojeno je razgovarala s delegacijama odbora za inostrane poslove i za evropske integracije, koje su predvodili predsednici tih odbora Dragoljub Mićunović i Laslo Varga.

"Dinstbir se posebno interesovao za nastavak pregovora Srbije sa EU i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u saopštenju.

"Proces ratifikovanja SSP-a blokiran je zbog zahteva Holandije da Srbija ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom što nije argumentovan razlog", rekao je Mićunović i dodao da "uslovljavanje nastavka procesa približavanja EU ispunjavanjem preostalih obaveza prema tom sudu, ne vodi računa o demokratskim procesima u Srbiji".

Dinstbir se saglasio sa ocenom sagovornika i rekao da "EU pod izgovorom nepotpune saradnje sa Hagom drži ceo narod u šaci", naglašava se u saopštenju.

"Nejednak stav prema narodima na ovom prostoru predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava", dodao je Dinstbir.

Istakao je da su češki Parlament, predsednik Češke, kao i češki narod bili protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga upoznao je češke parlamentarce s radom Skupštine na usklađivanju domaćih zakona sa zakonodavstvom EU i rekao da su usvojeni zakoni neophodni za viznu liberalizaciju koju Srbija očekuje do kraja godine.

Češki parlamentarci susreli su se i s članovima Odbora za odbranu i bezbednost i članovima Grupe prijateljstva sa Češkom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Češke Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2009

BEOGRAD - Predsednik Odbora za spoljne poslove, odbranu i bezbednost Senata Češke Jirži Dinstbir rekao je danas u razgovoru sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem, da Češka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji (EU) i založio se za dalje jačanje međuparlamentarne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.