Podrška SAD reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška SAD reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava

Ministarka pravde Nela Kuburović danas je u Beogradu sa zamenikom koordinatora u Birou za Evropu Stejt departmenta, Džejmsom Mercom, razgovarala o saradnji i podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u jačanju vladavine prava i unapređenju pravosudnog sistema.

Kuburović i Merc su ukazali da SAD već niz godina kroz projekte USAID podržava reformu pravosuđa u Srbiji i jačanje vladavine prava, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Oni su istakli da je projekat "Vladavina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava“ USAID dao veliku podršku izradi nove Nacionalne strategije za razvoj pravosuđa 2019-2025, kao i prilikom izrade izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija primena počinje 1. januara naredne godine.

Ministarka Kuburović je ocenila da izmene tog zakona uvode bitne novine u pravosudni sistem Srbije, kao što je elektronska oglasna tabla, i da je dalja podrška ovog projekta od velikog značaja za efikasnu implementaciju novih zakonskih mera.

Ona je ukazala i na podršku SAD u obuci sudija i tužilaca za primenu novih zakonskih mera u borbi protiv korupcije i podsetila da takva podrška nije izostala i kada je donošen Zakon o zaštiti uzbunjivala pre nešto više od četiri godine.

Kuburović je naglasila da su projekti USAID konkurenti, da daju dobre rezultate i da je Srbija veoma zahvalna na toj podršci.

Ministarka je podsetila da je jedan od prvih velikih projekata USAID u Srbiji bio usmeren na unapređenje infrastrukture prekršajnih sudova, budući da je pomogao da se izgrade novi pravosudni objekti posle više decenija.

Merc je istakao da će SAD nastaviti da pruža podršku unapređenju vladavine prava i jačanju nezavisnosti sudstva, kao i saradnji sa civilnim društvom, kao i da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.