Podrška Kipra evropskoj perspektivi Srbije

Izvor: RTS, 24.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Kipra evropskoj perspektivi Srbije

Stavovi Beograda i Nikozije po pitanju statusa Kosova podudarni. Kipar podržava proces evropskih integracija Srbije, zaključili nakon razgovora u Beogradu šefovi srpke i kiparske diplomatije Vuk Jeremić i Markus Kiprijanu.

Šefovi diplomatija Srbije i Kipra Vuk Jeremić i Markus Kiprijanu, razgovarali su u Beogradu o detaljima bilateralnih odnosa dve zemlje, zajedničkom nastupu u međunarodnim organizacijama i jačanju dalje saradnje.

Jeremić je istakao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stavovi Beograda i Nikozije po pitanju statusa Kosova podudarni i da Kipar podržava proces evropskih integracija Srbije.

"Ponavljam punu podršku Kipra u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i učlanjenju u EU", rekao je šef kiparske diplomatije Kiprijanu.

Kiparski ministar inostranih poslova je posle razgovora sa Jeremićem izjavio da Nikozija podržava slanje u Srbiju misije EU koja bi utvrdila činjenice vezane za saradnju Beogrda sa Haškim sudom.

"Kipar će Srbiji pružiti tehničku i ekspertsku podršku u procesu evropskih integracija. Puno zemalja EU ima pozitivan stav o slanju misije EU u Beograd, a razgovori o tome će biti nastavljeni na narednim sastancima Saveta ministaraEU. Mislimo da je to razuman predlog i mi ćemo ga podržati",istakao je Kiprijanu.

Jeremić je rekao da su stavovi Srbije i Kipra o Kosovu podudarni što je važno jer je Kipar članica EU a članstvo Srbije u Uniji je strateški prioritet zemlje.

"Imamo punu podršku Kipra po pitanju Kosova i učlanjenja u EU", istakao je Jeremić i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje sjajni, da nema otvorenih pitanja, kao i da je sa Kiprijanuom razgovarao o unapređenju ekonomske i saradnje u oblasti turizma.

Srpsko-kiparski poslovni forum

Predsednik Kipra Demetris Hristofijas izjavio je da su visok nivo političkih odnosa Srbije i Kipra i stalna kiparska podrška evropskoj perspektivi Srbiji osnova za jačanje privredne saradnje dve države.

Hristofijas je istakao da Srbija ima aktivnog saveznika u Kipru u nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji jer je ona neotuđivi deo evropske porodice naroda.

"Sa strpljenjem, vrednim radom i uz pomoć prijatelja bićete uspešni u postizanju svog cilja u korist celog Balkana i Evrope", rekao je kiparski predsednik na srpsko-kiparskom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije.

Kiparski predsednik je istakao da njegovo i prisustvo premijera Mirka Cvetkovića na poslovnom forumu predstavlja opipljiv dokaz podrške daljem razvoju i produbljivanju izuzetno dobrih odnosa dve države u svim sektorima, a posebno u privredi.

Hristofijas je istakao i da je Srbija most za preduzetnike sa Kipra u njihovom približavanju Balkanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.