Podrška Kine Srbije

Izvor: RTS, 11.Sep.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Kine Srbije

Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na celoj teritoriji i podržaće njene napore u poštovanju Rezolucije 1244, rekao ambasador Kine Džang Vanšui tokom razgovora s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšui poručio je, u razgovoru s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na celoj teritoriji i da će nastaviti saradnju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbijom u Ujedinjenim nacijama i podržati njene napore u poštovanju Rezolucije 1244.

Kineski ambasador je odnose dve zemlje ocenio kao prijateljske i tradicionalne, dodajući da je odnos Kine i Srbije odnos strateških partnera i da postoji prostor za proširenje političke, ali i svih drugih vidova saradnje.

Podsećajući da je u aprilu ove godine u Varšavi održan sastanak najviših zvaničnika Kine s predstavnicima zemalja centralne istočne Evrope, sa ciljem da se trgovinska razmena sa 50 milijardi dolara poveća na 100 milijardi, kineski ambasador je rekao da njegova zemlja smatra da je Srbija značajan faktor u realizaciji tog plana, zbog čega su konsultacije oko novih projekata u toku.

On je kazao da je Kina spremna da sa novom vladom i novim sazivom republičkog parlamenta uloži napore na dostizanju novog nivoa odnosa dve zemlje.

Ambasador Vanšui je, takođe, naveo da smatra značajnim saradnje odgovarajućih odbora i poslanika, kao i grupa prijateljstva u dva parlamenta.

Predsednik srpskog parlamenta je zahvalio Kini na pomoći i prijateljstvu, kao i na principijelnom stavu povodom Kosova i Metohije.

Stefanović je poručio da Srbija neće menjati svoje stavove u pogledu samoproklamovane nezavisnosti Kosova i stalnih napora da se poštuje Rezolucija 1244, i naglasio da Srbija podržava politiku jedne Kine.

Uz napomenu da je Kina ekonomski gigant i da je Srbiji značajna podrška u prevazilaženju ekonomskih teškoća u kojima se nalazi, Stefanović je izneo inicijativu o saradnji parlamenata na ekonomskom planu, što bi dovelo i do proširenja okvira ukupne ekonomske saradnje.

Stefanović je upoznao gosta s prioritetima u radu parlamenta koji uključuju otvaranje prema javnosti, kontrolnu ulogu prema izvršnoj vlasti i zaštiti manjina.

On je pokrenuo inicijativu za uzvratnu posetu predsedika Svekineskog narodnog kongresa Skupštini Srbije, a kineski ambasador je podržao inicijativu i izrazio očekivanje da će poseta biti realizovana.

Zajedinički je konstatovan značaj grupe prijateljstva, a Stefanović je obavestio gosta da će grupa prijateljstva sa Kinom biti oformljena veoma brzo, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Podrška Kine Srbiji

Izvor: RTS, 11.Sep.2012

Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na celoj teritoriji i podržaće njene napore u poštovanju Rezolucije 1244, rekao ambasador Kine Džang Vanšui tokom razgovora s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem. ..Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšui poručio je, u razgovoru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.