Izvor: RTS, 09.Sep.2009, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Finske na putu Srbije u EU

Za Srbiju je veoma značajna podrška Finske u procesu evropskih integracija, istakao premijer Mirko Cvetković nakon razgovora sa finskim kolegom Matijom Vanhanenom. Postoje značajni potencijali za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, pre svega na planu investicionih ulaganja, saglasni Cvetković i Vanhanen.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je, posle susreta za finskim premijerom Matijom Vanhanenom, da je podrška Finske veoma značajna za Srbiju u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evropskih integracija i istakao da postoje značajni potencijali za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, pre svega na planu investicionih ulaganja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka za telekomunikacije Jasna Matić pozvali su menadžment kompanije "Nokia" da razmotri mogućnost proširenja saradnje sa Srbijom.

Na sastanku premijera Cvetkovića sa predstavnicima "Nokije", menadžment te kompanije istakao je da su zadovoljni saradnjom sa Srbijom ali da ima prostora za produbljivanje postojeće saradnje.

Unapređenje pravnog okvira u Srbiji predstavlja dodatni podsticaj za poslovanje telekomunikacionih kompanija, istakli su članovi menadžmenta kompanije.

Cvetković je zahvalio Finskoj na podršci u pogledu stavljanja Srbije na belu šengen listu kao i na zalaganju za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

"Vlada Srbije, na čijem sam čelu, u potpunosti je posvećena evropskim integracijama i mi sve obaveze na tom putu ispunjavamo. U tom smislu, veoma nam je značajna podrška Finske", naglasio je Cvetković u izjavi novinarima u Helsinkiju, gde boravi u radnoj poseti Finskoj.

"Na žalost, naši stavovi se razlikuju u pogledu priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je premijer Srbije, navodeći da je tokom razgovora iskoristio priliku da još jednom prenese premijeru Vanhanenu da se Srbija nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da se će se za to boriti isključivo miroljubivim i diplomatskim sredstvima poštujući međunarodno pravo.

Cvetković je rekao da razgovori u Finskoj imaju za cilj unapređenje svih vidova saradnje pre svega ekonomske.

"Otvoreni smo za saradnju u oblastima informacione tehnologije i telekomunikacija, energetike, zaštite životne sredine, šumarstva i industrije prerade drveta, metalsko-metalurškog kompleksa i infrastrukture, rekao je premijer Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Finske.

U delegaciji Srbije su i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević koji će imati odvojene susrete sa svojim kolegama iz Finske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković u Helsinkiju

Izvor: RTV Pink, 09.Sep.2009

Cvetković: Značajna podrska Finske za evropske integracije . . . Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je danas u razgovoru sa finskim premijerom Matijom Vanhanenom da Srbija ispunjava sve obaveze vezane za evopske integracije i da je značajna podrška koju dobija od Finske u približavanju Evropskoj...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.