Podrška Beograda rekonstrukciji Bajrakli džamije

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Beograda rekonstrukciji Bajrakli džamije

Rekonstrukciju Bajrakli džamije podržaće grad Beograd, dogovoreno u susretu predstavnika Islamske zajednice Srbije sa gradonačelnikom Đilasom. Obnovom Bajrakli džamije počinje rešavanje problema islamskih vernika u Beogradu, kažu predstavnici Islamske zajednice Srbije.

Grad Beograd će podržati rekonstrukciju Bajrakli džamije, dogovoreno je na sastanku predstavnika Islamske zajednice Srbije sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rijaseta te zajednice Eldin Ašćerić je istakao da obnovom Bajrakli džamije, počinje rešavanje problema islamskih vernika u glavnom gradu, kojima nedostaju molitveni prostor, grobna mesta i prostor za institucije.

Bajrakli džamiju, koja je oštećena pre pet godina, rekonstruisaće Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, pod čijom je zaštitom, a obnova obuhvata unutrašnjost, kao i okolinu tog objekta.

"Gradonačelnik Beograda je na sastanku pokazao spremnost da podrži i ostale projekte Islamske zajednice", rekao je Ašćerić i dodao da će do kraja godine biti završena studija o potrebama svih verskih zajednica u Beogradu za novim objektima.

Ašćerić je objasnio da će u okviru te studije, na osnovu analize verske pripadnosti stanovništva, biti predložene konkretne lokacije za izgradnju novih verskih objekata.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Beogradu ima 20.000 islamskih vernika, rekao je Ašćerić, istakavši da veliki broj pripadnika te verske zajednice živi neurbanizovano, u divljim nehigijenskim naseljima pa ti podaci nisu relevantni.

"U glavnom gradu prema nezvaničnim podacima ima oko 185.000 vernika koji ispovedaju islam", dodao je Ašćerić ocenivši da jedna džamija ne zadovoljava njihove potrebe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.