Podrška Agenciji za borbu protiv korupcije

Izvor: RTS, 30.Jul.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Agenciji za borbu protiv korupcije

Agenciji za borbu protiv korupcije neophodna podrška državnih institucija, kao i materijalni i finansijski resursi, da bi fukcionisala u potpunosti, rekao šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad.

Šef Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad istakao je da je Agenciji za borbu protiv korupcije neophodna podrška državnih institucija.

"Agencija može da ima veoma pozitivnu ulogu ali, kao nova institucija, da bi funkcionisala u potpunosti, njoj je neophodna adekvatna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podrška ostalih državnih institucija, uključujući materijalne i finansijske resurse", rekao je Urstad nakon sastanka sa direktorkom Agencije Zoricom Marković.

U današnjem saopštenju navodi se da je Misija OEBS-a spremna, kao i do sada, da nastavi da blisko sarađuje sa Agencijom i da je borba protiv korupcije jedan od pripriteta Misije OEBS u Srbiji.

Misija OEBS-a i Agencija su dogovorili saradnju u oblastima sprečavanja sukoba interesa, obezbeđenja transparentnog finansiranja političkih partija i uspostavljanja planova integriteta koji sadrže mere pravne i praktične prirode za borbu protiv korupcije na nivou institucija.

Agencija za borbu protiv korupcije je prva nezavisna institucija u Srbiji čija je uloga da se bori protiv korupcije u svim oblastima i na svim nivoima.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da Agencija u punom kapacitetu počne sa radom 1. januara 2010. godine.

Njen glavni zadatak biće nadzor nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu primenu.

Agencija će podnositi godišnji izveštaj o svom radu Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.