Podizanje crkava u Srbiji znak vraćanja veri

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podizanje crkava u Srbiji znak vraćanja veri

Patrijarh srpski Irinej pohvalio je danas u Valjevu što se u zemlji podižu mnoge crkve i obnavljaju manastiri, jer je to dobar znak vraćanja narodnoj veri i garancija sigurnije budućnosti.

"No, to podrazumeva i da se borimo za ostavljanje potomstva kako nas ne bi bilo sve manje, jer i prva Božija zapovest glasi: 'Radjajmo se i množimo'", poručio je patrijarh Irinej, koji je povodom petogodišnjice uspostavljanja Eparhije valjevske, služio svetu liturgiju u hramu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Svetog velikomučenika Georgija u Valjevu.

Patrijarh je, obraćajući se posle liturgije velikom broju vernika iz valjevskog kraja i zapadne Srbije, sveštenstvu i monaštvu, izrazio zadovoljstvo što je posetio "ovaj najblagosloveniji kraj Srbije u kome je narod sačuvao svoju veru i Svetosavlje i dao velike ličnosti našoj istoriji, kulturi".

"Oni su se zajedno sa svojim narodom borili za slobodu", rekao je patrijarh Irinej, ističući da su takvi bili vojvoda Živojin Mišić (1855-1921) i sveti vladika Nikolaj Velimirović (1880-1956), "koji je najveća ličnost posle Svetog Save".

"Sveti Nikolaj se pojavio u najkritičnije vreme u istoriji srpskog naroda," rekao je patrijarh i dodao da "smo božijom zaslugom i zaslugom vladike Nikolaja preživeli tešku tragediju bezbožnog sistema".

Patrijarh je istakao da se "sada srpski narod ponovo vraća svojoj crkvi i da zato ne čudi što se u svim hrišćanskim crkvama sada ljudi upoznaju sa velikim apostolskim delom vladike Nikolaja koje je od velikog značaja i za buduća pokolenja".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.