Podignuta optužnica protiv pripadnika Šakala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv pripadnika "Šakala"

BEOGRAD -

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška, opština Peć, zbog ubistva najmanje 43 albanska civila, 14. maja 1999. godine, saopštila je Služba tužilaštva za odnose sa javnošću.

Optužnica Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Korićanina i Abdulaha Sokića tereti da su preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, navedeno je u današnjem saopštenju.

Oni se terete i za pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine u nameri da steknu imovinsku dobit, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mesta svog prebivališta i presele se u Albaniju.

Oni su optuženi i da su učestvovali u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocenosti, paljenju porodičnih kuća.

U optužnici je navedeno da su pripadnici jedinice "Šakali" pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Oni su, kao je navedeno u optužnici, uzimali malu decu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva, premlaćivali pojedine muškarce na očigled žena i dece.

Optuženi su da su ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila nakon čega su većinu tela zapalili s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Pod komandom pokojnog Nebojše Minića, u selu Ćuška je ubijen i Hasan Čeku - otac Agima Čekua i nekoliko članova njegove porodice.

Tužilac predlaže istražnom sudiji da sud prema devetorici optuženih produži pritvor, navodi se u saopštenju i dodaje da je tužilaštvo 13. marta podnelo istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 lica za ove događaje.

U saopštenju je navedeno da je prema još 17 osumnjičenih za ovaj događaj, koji se nalaze u bekstvu, raspisana Interpolova poternica.

Ovaj predmet je deo opsežne akcije tužilaštva za događaje na Kosovu i Metohiji u kojima je ubijeno preko 200 albanskih civila, a kompletan krivični postupak rezultat je istrage koju je Tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine vodilo u saradnji sa Euleksom, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnica protiv pripadnika "Šakala"

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2010

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška, opština Peć, zbog ubistva najmanje 43 albanska civila, 14. maja 1999. godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.