Podignuta optužnica protiv 12 crnogorskih funkcionera bivše vlasti

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 15:28

Podignuta optužnica protiv 12 crnogorskih funkcionera bivše vlasti

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i dodelom stanova i povoljnih kredita.

Kako se navodi oni su kao članovi bivše komisije Vlade Crne Gore, oštetili budžet države za više od 2,6 miliona evra.

Kako prenose crnogorske Vijesti, neposredna optužnica je podignuta protiv bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića, bivšeg ministra zdravlja Budimira Šegrta i još 10 funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivše vlasti.

SDT ih tereti zbog postojanja osnovane sumnje da su, od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dve do 12 godina.

Kako se navodi, okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rešavanje stambenih potreba funkcionera, bez plana za rešavanje stambenih potreba i procene stručne komisije Uprave, odobrili i dodelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 evra i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore naneli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604.740 evra, dodaje RTCG. Tužilaštvo dodaje da je prethodno tokom izviđaja utvrđeno da je odobreno i dodeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 evra, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 evra, 10 kredita po 25.000 evra, ali i krediti u iznosima od 29.500 evra, 28.000 evra, 25.920,76 evra.

Kako navodi SDT, pojedini krediti u iznosu od 40.000 evra su dodeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtevima za rešavanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 evra, "a očigledno prekoračenje podnetih zahteva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore". "Nakon završenog uviđaja, a pre podizanja optužnice, državni tužilac je doneo odluku i da se postupak protiv osumnjičenih za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, razdvoji i posebno dovrši, iz razloga celishodnosti", navodi se u odluci koju je potpisao Radonjić.

Predsednik tehničke vlade Crne Gore Dritan Abazović, pozdravio je podizanje optužnice u slučaju koji je u javnosti nazvan "stanovi" i izrazio nadu da će država nakon konačnog pravnog epiloga u ovom slučaju biti obeštećena.

Abazović je podsetio da je u oktobru prošle godine podneo krivičnu prijavu u slučaju "stanovi" zbog neosnovane, vanproceduralne dodele preko 500 stanova ljudima kojima su ti stanovi, kako kaže, bili najmanje potrebni, navodi RTCG.

"Podigao sam krivičnu prijavu, hvala bogu da se nešto dešava. Ja se ne radujem ničijoj muci, neka ti ljudi pokušaju da dokažu svoju nevinost", izjavio je crnogorski premijer.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je danas optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj kao članovi bivše komisije vlade Crne Gore i dodelom stanova i povoljnih kredita oštetili državni budžet za više od 2,6 miliona evra.

"Zadovoljan sam i zahvalan svom pravnom timu i nadam se da će država tražiti obeštećenje, ako dobijemo konačan pravni epilog ovog slučaja", rekao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Podignuta optužnica protiv 12 crnogorskih funkcionera bivše vlasti

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2023

PODGORICA - ​Crnogorsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i dodjelom stanova i povoljnih kredita.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.